Granturile SEE si norvegiene, in valoare de aproximativ 306 milioane de euro, au fost lansate astazi
Granturile SEE si norvegiene au fost lansate astazi in prezenta Ministrului norvegian al Justitiei si Securitatii Publice, dna. Grete Faremo, a Ministrului Fondurilor Europene, dl. Eugen Orlando Teodorovici si a Ministrului Justitiei, dl. Robert-Marius Cazanciuc.
Granturile au valoare totala de aproximativ 306 milioane de euro si sunt alocate pentru perioada de pana in 2016. Ele sunt destinate sa sustina programe si proiecte din 21 de domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.
“Granturile asigura o platforma excelenta pentru intarirea cooperarii noastre in multe domenii, inclusiv justitie si afaceri interne”, a afirmat Ministrul Faremo in timpul lansarii de astazi. Astazi au fost semnate patru acorduri de programe. In cadrul acestor programe, contributia statelor donatoare insumeaza 25 milioane de euro, ceea ce reprezinta 85% din valoarea totala a acestora, 15% fiind contributia statului roman.
“Suma substantiala a finantarilor acordate prin intermediul granturilor SEE si norvegiene pentru aceasta perioada inseamna un sprijin puternic pentru Romania in scopul implementarii de proiecte in domenii precum justitia, protectia mediului energie, societate civila, cercetare, cultura”, a declarat Ministrul Teodorovici.
Conform cadrului institutional convenit, Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Interne din Romania vor gestiona fondurile alocate pentru domeniul justitiei si afacerilor interne. Aceste finantari vor fi folosite, printre altele, in sprijinul sistemului judiciar roman, in scopul implementarii noilor coduri juridice. Totodata, programele norvegiene vor reprezenta un sprijin important pentru eficientizarea activitatii serviciilor de probatiune si imbunatatirea conditiilor de detentie, prin derularea de proiecte care privesc, printre altele, renovarea si dotarea unei aripi a Penitenciarului pentru minori si tineri Bacau sau infiintarea unui centru terapeutic pentru femei in cadrul Penitenciarului Gherla. De asemenea, finantarile vor fi folosite pentru a combate violenta domestica, pentru a sustine cooperarea dintre politia din Romania si Norvegia in lupta impotriva grupurilor criminale organizate si a traficului de persoane.
Ministrul Justitiei, dl. Robert - Marius Cazanciuc, a salutat prezenta Ministrului norvegian al Justitiei la acest eveniment important pentru Guvernul si sistemul judiciar roman: “Granturile norvegiene reprezinta o oportunitate excelenta pentru noi de a dezvolta cooperarea si parteneriatul dintre tarile noastre. Asistenta acordata va sprijini sistemul judiciar roman pentru a functiona mai eficient si mai transparent, in beneficiul tuturor cetatenilor.”
Graturile SEE si norvegiene vor fi folosite pentru a imbunatati conditia populatiei de etnie roma prin intermediul mai multor tipuri de masuri. Astfel, cel putin 10% din fondurile aferente programelor relevante (minimum 14 milioane de euro) sunt destinate masurilor luate in beneficiul populatiei de etnie roma.
Finantarile vor facilita, de asemenea, parteneriatele strategice si pe termen lung intre entitatile publice si private din tara noastra si din Norvegia.
Context
Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS – Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene. Norvegia este principalul stat donantor, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Granturile SEE si norvegiene sunt menite sa intareasca relatiile bilaterale dintre statele donatoare si Romania.
Pentru perioada de finantare de pana in 2012, Romania a beneficiat de aproape 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, mostenirea culturala si pentru ONG-uri. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementare, rata de absorbtie ajungand la 85%.
Pentru mai multe detalii referitoare la granturile SEE si norvegiene, puteti vizitai urmatoarele site-uri: www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro sau www.eeagrants.org