Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Targul organizat din fondurile Programului national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului si-a deschis astazi portile!

Astazi, 16 octombrie 2013, a fost deschisa oficial prima editie a Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri, eveniment organizat de Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism din Ministerul Economiei, in cadrul Programului national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului.

Desfasurat in perioada 16-20 octombrie 2013, la complexul expozitional Romexpo din Bucuresti, evenimentul reuneste aproape 200 de artizani si mesteri populari din toate judetele tarii, care beneficiaza atat de participare gratuita la Targ, cat si de o alocatie financiara nerambursabila de pana la 1250 de lei, pentru cheltuieli de transport si cazare. Scopul este sustinerea micilor mestesugari in promovarea produselor proprii printr-un targ anual care sa devina, in timp, un eveniment de referinta pentru artizanii romani.

Evenimentul a fost inaugurat de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, care si-a afirmat disponibilitatea de a sustine organizarea editiilor urmatoare ale Targului si finantarea lor prin Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului. „Sper ca anul viitor vom avea inca 2-3 pavilioane. Nu este prea mult sa le sustinem de la buget pentru ca lucrurile se intorc inapoi. Orice tara poate sa isi schimbe imaginea daca demonstreaza ca are oameni valorosi si are produse bune”, a declarat Grapini.

In cadrul Targului, expozantii vor putea sa promoveze, dar si sa comercializeze o gama variata de produse – covoare, tapiserii, stergare, dantelarie, ceramica, articole din lemn, sticla si piele - realizate manual, prin utilizarea unor tehnici si motive transmise din generatie in generatie. „Targul poate fi considerat nu doar o parte a unui program de promovare a mestesugurilor, ci si de educare a tinerei generatii in spiritul redescoperirii si pastrarii traditiilor romanesti, ca forma de expresie si marca de identitate in peisajul cultural”, a afirmat Sevastita Grigorescu, presedintele Uniunii Nationale a Cooperatiei Mestesugaresti – UCECOM, prezenta la eveniment.

Schimbarea procedurii de implementare ridica intrebari ramase (inca) fara raspuns

In conditiile in care doar 250.000 lei din bugetul pentru anul 2013 al Programului sunt alocati sprijinirii participarii la eveniment a expozantilor – restul de 750.000 de lei fiind destinati organizarii efective a evenimentului - finantarea acordata mestesugarilor inscrisi in Program este considerabil mai mica decat in anii anteriori, cand artizanii puteau solicita pana la 20.000 lei/beneficiar.

Totodata, spre deosebire de interventiile sprijinite prin apelurile anterioare ale Programului, cand mestesugarii puteau solicita finantare pentru participarea la un targ national sau international la alegere, dar si pentru instruire in domeniul artei populare si mestesugurilor, promovare si vanzare online a produselor, in 2013 s-a decis finantarea participarii mestesugarilor exclusiv la Targul National pentru Artizanat si Mestesuguri.

In data de 17 septembrie 2013, echipa www.fonduri-structurale.ro a adresat Ministerului Economiei o solicitare de informatii cu privire la procedura de implementare a Programului national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului. Concret, Directiei Implementare Programe pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii i s-a solicitat sa indice motivele pentru care a fost preferata varianta axarii interventiilor de sustinere a mestesugurilor pe acest eveniment in detrimentul tipului de interventii finantate anterior.

Totodata, www.fonduri-structurale.ro a solicitat informatii privind organizatorul evenimentului si procedura prin care s-au alocat cei 750.000 lei destinati organizarii Targului. Pana la acest moment, Ministerul Economiei nu a transmis un raspuns la solicitarea www.fonduri-structurale.ro, in pofida expirarii termenului legal de 30 de zile in care autoritatile publice au obligatia de a raspunde la solicitarile formulate in temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 139