Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

UE investeste aproape 83 de milioane de euro pentru imbunatatirea conexiunilor rutiere din centrul Romaniei

Comisia Europeana a aprobat o investitie de 82,7 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru constructia unei sosele de centura de 18,5 km la Brasov, cel de-al saptelea oras al tarii. Proiectul va imbunatati conditiile de acces in zona orasului Brasov si va aduce beneficii pentru industrie, mediul de afaceri si turism. De asemenea, de aceasta investitie vor beneficia si cei 320.000 de locuitori ai Brasovului, prin reducerea zgomotului si poluarii in zona centrala a orasului. Se estimeaza ca proiectul va crea aproximativ 740 de locuri de munca in timpul perioadei de implementare.

Comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn, care a aprobat investitia, a declarat: "Aceasta investitie este un exemplu al modului in care fondurile UE pot imbunatati conditiile de trai ale cetatenilor, ajutand in acelasi timp regiunile sa devina mai atractive pentru mediul de afaceri. O infrastructura de transport sigura este de o importanta fundamentala, nu doar pentru buna functionare a pietei interne a Uniunii, dar si pentru bunastarea economica si sociala a celor care traiesc in regiunile noastre."

Investitia este realizata prin intermediul programului "Transport", co-finantat de Uniunea Europeana, axa prioritara "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport nationale pentru un sistem de transport sustenabil la nivel national". Uniunea Europeana va finanta prin FEDR 82,7 milioane de euro din totalul investitiei de 120 de milioane de euro. Proiectul ar trebui implementat pana in martie 2015.

Context


Acesta este un "proiect major", cu un buget care depaseste suma de 50 de milioane de euro (inclusiv TVA). Aceste proiecte sunt aprobate printr-o decizie a Comisiei Europene, in timp ce alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional.

Proiectul este impartit in trei loturi:

  • Lotul numarul 1, avand o lungime de 7,29 km (2x2 benzi de circulatie), realizeaza conexiunea dintre DN1 si DN11, pornind din sud-estul Brasovului si ocolind orasul prin partea de vest;
  • Lotul numarul 2, avand o lungime de 4,92 km (extins la 2x2 benzi de circulatie), realizeaza conexiunea dintre DN11 si DN13 in partea de nord a Brasovului;
  • Lotul numarul 3, avand o lungime de 6,34 km (2x2 benzi de circulatie), prevede realizarea conexiunii dintre DN13 si DN1 in partea de nord-vest a orasului.

Romaniei i-au fost alocate fonduri de coeziune in valoare de aproximativ 19,7 miliarde de euro in perioada 2007 – 2013.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 79