Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

De ziua europeana a persoanelor cu dizabilitati, CE a acordat orasului Goteborg premiul „Access City” 2014

Cu ocazia Zilei Europene a Persoanelor cu Dizabilitati (3 decembrie), Comisia Europeana a anuntat ca orasul Goteborg este castigatorul premiului „Access City” 2014.

Acest premiu reprezinta o recunoastere a eforturilor extraordinare depuse de autoritatile din Goteborg in vederea cresterii accesibilitatii pentru persoanele cu dizabilitati si pentru cele in varsta. Editia din 2014 va fi organizata de Comisia Europeana impreuna cu Forumul european al persoanelor cu dizabilitati. Inmanarea premiilor a avut loc la Bruxelles, in cadrul evenimentului intitulat „Turismul accesibil in Europa”, organizat cu ocazia Zilei Europene a Persoanelor cu Dizabilitati si a Zilei Europene a Turismului, care se sarbatoresc in fiecare an. Acest premiu isi propune sa incurajeze orasele cu cel putin 50.000 de locuitori sa faca schimb de experienta si sa isi imbunatateasca accesibilitatea, in beneficiul tuturor.

„Un oras al tuturor!” - acesta este sloganul orasului Goteborg. Faptul ca Goteborg a castigat editia din acest an a concursului Access City demonstreaza ca acesta este mai mult decat un simplu slogan”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisar UE pentru justitie. „Datorita viziunii sale globale privind integrarea in societate a persoanelor cu dizabilitati, Goteborg a castigat editia din acest an a concursului. Persoanele cu dizabilitati se confrunta in continuare cu prea multe obstacole in viata de zi cu zi, insa orase precum Goteborg ne arata care este calea de urmat pentru o viata mai usoara pentru toti. Felicitari orasului Goteborg!”

Angajamentul asumat de orasul Goteborg de a spori accesibilitatea transporturilor, a locuintelor, a muncii si a ocuparii fortei de munca reprezinta un bun exemplu pe care l-ar putea urma, in viitor, si alte orase europene. Atunci cand o locuinta accesibila este disponibila, se acorda prioritate persoanelor cu dizabilitati. In ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, circa 300 de locuri de munca beneficiaza in fiecare an de asistenta personala. De asemenea, orasul face sistematic eforturi pentru a imbunatati infrastructura publica, prin adoptarea unor masuri concrete menite sa sporeasca accesibilitatea parcurilor de distractii, a terenurilor de joaca si a universitatii locale.

Locul 2 la concursul „Access City” a fost acordat orasului Grenoble (Franta), iar locul 3, orasului Poznan (Polonia), care au realizat progrese remarcabile in ceea ce priveste accesibilitatea transporturilor, a educatiei, a locuintelor, a spatiilor comerciale, a culturii, a sportului, a turismului si a ocuparii fortei de munca.

Comisia Europeana a acordat mentiuni speciale oraselor care au facut pionierat in materie de accesibilitate, in domenii precum mediul construit, transporturile, tehnologia informatiei si comunicatiilor si structurile si serviciile publice. In acest an, mentiunile speciale au fost acordate urmatoarelor orase:

  • Belfast, din Marea Britanie, pentru „mediul construit si spatiile publice”;
  • Dresda, din Germania, pentru „tehnologiile informatiei si comunicatiilor”;
  • Burgos, din Spania, pentru serviciile si structurile publice;
  • Malaga, din Spania, pentru transporturi si infrastructuri conexe.
 
Printre castigatorii editiilor trecute ale concursului „Access City” se numara urmatoarele orase: Avila, din Spania, Salzburg, din Austria, si Berlin, din Germania.

Pentru o Europa accesibila, este nevoie nu doar de contributia autoritatilor publice; de aceea, cu ocazia Zilei europene pentru persoanele cu dizabilitati, Comisia Europeana a organizat, de asemenea, o reuniune la nivel inalt privind cresterea si accesibilitatea, la care au participat directori de intreprindere si asociatii de utilizatori. In cadrul acestei reuniuni s-a discutat despre mijloacele prin care produsele si serviciile pot deveni mai accesibile in Europa.

Context
Premiul „Access City” a fost acordat pentru prima data in 2010 pentru a sensibiliza opinia publica cu privire la persoanele cu dizabilitati si pentru a promova initiativele destinate cresterii accesibilitatii in orasele europene cu peste 50.000 de locuitori. Premiul se acorda pentru asigurarea unui acces echitabil la viata citadina pentru persoanele cu dizabilitati. Aceasta initiativa este menita sa incurajeze orasele sa se inspire din experienta celorlalte orase, sa inoveze si sa faca schimb de bune practici.

Premiul se acorda orasului care s-a dovedit ca a imbunatatit in mod durabil accesibilitatea la aspectele fundamentale ale vietii citadine si ca are planuri concrete de continuare a imbunatatirii acestei situatii. Premiul se acorda pentru actiuni intreprinse in urmatoarele domenii:
  • mediul construit si spatiile publice;
  • transportul si infrastructurile conexe;
  • tehnologiile informatiei si comunicatiilor, inclusiv noile tehnologii (TIC) si
  • structurile si serviciile publice.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 143