Un pas inainte pentru dialogul civil pe probleme de PAC: MADR va infiinta Consortiul National AgroAliment

Joi, 30 ianuarie, MADR a facut public draftul de Ordin al ministrului de stabilire a unui cadru pentru sustinerea dialogului civil si a reprezentarii la nivel european a organizatiilor nationale reprezentative din sectorul agroalimentar pe probleme reglementate de PAC.

Documentul prevede crearea Consortiului National AgroAliment, care sa faciliteze un dialog activ si functional intre reprezentantii ministerului si cei ai fermierilor. Din Consortiu vor face parte organizatii desemnate de catre Ministru, care au raspuns invitatiei de depunere a candidaturilor lansate de MADR.  “In vederea cresterii transparentei si a asigurarii unui echilibru mai bun intre interesele reprezentate, este necesar sa se reexamineze dialogul in grupurile consultative care se ocupa de probleme legate de sectorul agroalimentar”, se arata in draftul de Ordin.

Conform documentului, atributiile consortiului includ oferirea de asistenta MADR si CE si facilitarea „unui dialog periodic cu privire la toate aspectele referitoare la PAC, inclusiv la dezvoltarea rurala si la punerea sa in aplicare”. De asemenea, se mentioneaza ca membri AgroAliment vor fi in masura sa „realizeze un schimb de experienta si de bune practici, sa ofere consultanta in materie de strategie, sau din proprie initiativa si sa monitorizeze evolutiile politicii”. Propunerea de Ordin vine in conditiile in care, in decembrie 2013, mai multi reprezentanti ai Aliantei ROPAC au efectuat o vizita la Bruxelles, la DG Agri, pentru a atrage atentia asupra lipsei de transparenta in conceperea PNDR 2014-2020.

“Se pare ca vizita Aliantei ROPAC la Bruxelles, la DG AGRI, a dat roade. Discutand de cele 3,5 milioane de euro pe care MADR le-a anuntat ca le va cheltui pentru realizarea PNDR-ului si de organizatiile selectate pentru acest demers - care nu aveau legatura directa cu agricultura - ocazie cu care am prezentat varianta noastra de PNDR pentru 2014-2020, conducerea DG AGRI Unit 4 pentru PNDR Romania ne-a asigurat ca vor urmari indeaproape procesul de consultare al organizatiilor din tara si ca vor analiza si eventualele diferente intre cele doua programe PNDR 2014-2020, cel al Aliantei ROPAC si cel al MADR”, a declarat Bogdan Buzescu, presedinte al Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania – CATAR si reprezentant al Aliantei ROPAC.

La finalul anului trecut, Alianta ROPAC a reclamat externalizarea intocmirii noului PNDR catre o companie de consultanta austriaca, dar si excluderea principalelor organizatii reprezentative pentru sectorul agricol si agroalimentar din procesul de programare pentru urmatoarea perioada financiara.

De altfel, federatiile, asociatiile, patronatele si organizatiile de producatori agricoli au lansat in septembrie 2013, sub egida CATAR si Aliantei ROPAC, propria propunere pentru PNDR 2014-2020. La momentul respectiv, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin, a declarat ca numai propunerile privind pilonul II al PAC vor putea fi integrate in viitorul PNDR intrucat forma sprijinului de suprafata fusese deja agreat la nivelul ministerului.

Sursa: www.agroinfo.ro, CATAR

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro