Iarna fierbinte a agriculturii romanesti aduce noutati privind viitorul PNDR
Confederatia Asociatiilor Taranesti din Romania – CATAR, Alianta ROPAC, Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti" (ASAS) si platforma media AgroStandard au organizat ieri, 18 februarie, cea de-a doua editie a conferintei Iarna fierbinte a agriculturii romanesti.
La fel ca si in cazul editiei anterioare, PNDR 2014-2020 a constituit unul dintre principalele subiecte ale dezbaterilor. Dupa ce la sfarsitul anului trecut Alianta ROPAC a reclamat externalizarea intocmirii noului PNDR catre o companie de consultanta austriaca, reprezentantul MADR a precizat ieri ca raspunderea pentru PNDR nu a fost pasata, ea apartinand in continuare ministerului de resort.
Pentru perioada 2014-2020, PNDR va beneficia de o alocare de peste 8 miliarde de euro, distribuita pe doar 14 masuri, in raport cu 24 de masuri disponibile pentru 2007-2013. Circa 30% din aceasta alocare va reveni masurilor de mediu si clima, 13.3% masurilor suport, iar 7.3% angajamentelor pentru perioada 2007-2013. Un element de noutate il reprezinta introducerea unui subprogram pomicol, care va beneficia de un buget de circa 200 milioane euro, reprezentand aproximativ 2.5 % din alocarea totala.
Totodata, in noul PNDR termenul de "ferma mica" va avea o alta semnificatie decat in prezent, iar unitatile de dimensiune economica (UDE) vor fi eliminare si inlocuite cu un nou instrument de masurare. "In principiu, ferma mica va fi aceea cu o valoare a productiei standard intre 8.000 si 14.999 euro. Transpus in UDE, ar insemna intre 2,5-6,5 UDE", a declarat la conferinta Camelia Iliescu, consilier in MADR.
Claudia Mihalcescu,
www.fonduri-structurale.ro