Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de cooperare Romania-Serbia, printre cele 4 proiecte ce vor fi discutate la Bruxelles zilele acestea

Proiectul de cooperare regionala „Telediag” intre Romania si Serbia este unul dintre cele 4 proiecte emblematice ce vor fi prezentate si discutate in cadrul intalnirii anuale a autoritatilor de management privind cooperarea teritoriala europeana, desfasurate in aceste zile la Bruxelles.

Proiectul implica utilizarea in comun a unui sistem unic de telemedicina, permitand medicilor folosirea de tehnologii inovatoare din domeniul datelor electronice pentru a oferi pacientilor asistenta medicala la distanta. Acest lucru a redus costurile medicale si a oferit servicii de diagnosticare mai bune, mai rapide si mai sigure, rezultand intr-o imbunatatire reala a serviciilor de asistenta medicala la granita romano-sarba.

Peste 8.000 de proiecte de cooperare teritoriala europeana au fost sprijinite in regiunile Europei in perioada 2007-2013 — atat in statele membre ale UE, cat si in tari terte. Cele mai multe dintre acestea s-au concentrat asupra celor 60 de frontiere interne ale UE si asupra cetatenilor care traiesc acolo. In pofida unui buget relativ redus, proiectele au inregistrat o serie de rezultate concrete in urmatoarele domenii: inlaturarea barierelor pentru o mai buna securitate, transport, educatie, energie, asistenta medicala, formare profesionala si crearea de locuri de munca. Pentru perioada 2014-2020, aproape 10 miliarde de euro sunt alocati pentru cooperarea teritoriala europeana, din care aproximativ 6,6 miliarde de euro vor fi directionati catre regiunile transfrontaliere.

In cadrul reuniunii din 19-20 mai se va lansa si un concurs video intitulat „Probleme la frontiere, solutii la frontiere” pentru a scoate in evidenta rezultatele si avantajele cooperarii regionale. Castigatorii vor fi anuntati in timpul Zilelor Cooperarii Europene, ce urmeaza sa aiba loc la mijlocul lunii septembrie, la Milano (Italia).

Pentru mai multe detalii despre evenimentul din 19-20 mai, precum si despre cooperarea teritoriala europeana, click aici.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 99