Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Traditiile, multiculturalismul si proiectele comune – pilonii parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg

Inceputul lunii iulie a fost dedicat de ADR Centru consolidarii relatiilor bilaterale de parteneriat cu Landul Brandenburg, Germania. In 5 si 6 iulie, delegatia ADR Centru a prezentat Regiunea Centru publicului larg din Brandenburg. Cu aceasta ocazie, au avut loc spectacole de teatru, intalniri intre experti pe probleme tehnice specifice, dar si deschiderea unei expozitii inedite.

Participarea la evenimentul din Spremberg dedicat publicului larg nu a avut doar un rol de informare si promovare a oportunitatilor turistice, ci si de pregatire a unor noi teme pentru dezvoltarea de proiecte regionale bilaterale, finantate din fonduri europene. In acest context, experti ai ADR Centru au discutat cu omologii lor germani despre teme actuale, in special referitoare la eficienta energetica si protectia mediului.

Unul dintre proiectele realizate in comun de regiunile Brandenburg si Centru este RenErg-EuReg. Prin proiect, Regiunea Centru a devenit prima din Romania care si-a realizat propria Strategie regionala in domeniul eficientei energetice si a utilizarii resurselor regenerabile. Acest proiect a fost continuat cu succes de ADR Centru, care, prin proiectul ENESCOM, a sustinut diseminarea informatiilor referitoare la obiectivele energetice pentru anul 2020, respectiv pentru reducerea emisiilor poluante, inclusiv prin consolidarea la nivel regional a ”Conventiei Primarilor”. Din acest punct de vedere, din anul 2012, este de notat faptul ca ADR Centru este singurul punct de contact din Romania cu DG Energy, in ceea ce priveste constientizarea edililor pentru eficienta energetica.

Discutiile cu expertii germani au vizat utilizarea cunostintelor dobandite prin proiectele anterioare, in domenii ca managementul apelor si al deseurilor, reducerea efectelor poluarii, amenajarile forestiere si hidrologice, extinderea agriculturii ”bio” si utilizarea eficienta a deseurilor in producerea de energie. ADR Centru a prezentat potentialilor parteneri germani rezultatele proiectelor regionale in domeniul utilizarii eficiente a materialului lemnos, de promovarea a stilului de viata sanatos si dezvoltare a industriei alimentare si a serviciilor legate de aceasta, pe baza unor produse ecologice, precum si de planificare si dezvoltare rurala pe principiile geomaticii – utilizarea tehnologiilor geo-spatiale de localizare, identificare si exploatare rationala a resurselor agricole.

”Parteneriatul dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg a fost demarat in 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, prin vizite oficiale ale factorilor de decizie politica si delegatii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a sustinut activ eforturile noastre de dezvoltare, pentru a impulsiona activitatile si proiectele comune derulate in regiunea noastra. Pe langa experienta administrativa a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, in urma acestui parteneriat, si de un avantajos schimb de bune practici. Acum, in 2014, vedem cum cooperarea se ramifica pe multe paliere. Prin cultura, in piese de teatru si schimburi de cunostinte intre tineri, prin proiecte europene, prin preluarea modelului german de profesionalizare, prin proiecte europene bilaterale si multe altele”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 111