Primele trei programe de dezvoltare rurala au unda verde
Comisia Europeana a aprobat primele trei dintre cele 118 programe de dezvoltare rurala (PDR-uri) vizand imbunatatirea competitivitatii agriculturii UE, protectia mediului rural si a climei, precum si consolidarea structurilor economice si sociale ale comunitatilor rurale in perioada de pana in 2020. Desfasurandu-se fie la nivel national, fie la nivel regional, cele 118 programe multianuale sunt sustinute, in perioada 2014-2020, printr-o finantare totala de 95,6 miliarde euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si vor atrage finantari nationale, regionale si private suplimentare. Pe langa programele aprobate acum – PDR-urile nationale pentru Danemarca, Polonia si Austria – alte 6 programe vor fi adoptate pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca vor fi verificate programe in valoare de peste 20 miliarde de euro.
Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat:
- „Zonele noastre rurale — impreuna cu sectorul agricol si multe alte tipuri de activitati care se desfasoara acolo — ne ofera locuri de munca, oportunitati de odihna si recreere, frumusete naturala si locuri placute in care sa putem trai si munci. Insa aceste zone au nevoie de sprijin pentru a se putea dezvolta la potentialul lor maxim. Urmatoarea generatie de programe de dezvoltare rurala va oferi aceasta asistenta. Astazi am aprobat primele 3 programe, saptamana viitoare urmand sa aprobam inca 6, ceea ce reprezinta aproximativ 22 % din cheltuielile pentru dezvoltarea rurala din bugetul UE. Estimam ca programele care acopera aproape o treime din finantare vor fi verificate pana de Paste.
- Unul dintre cele mai importante puncte forte ale conceptului de dezvoltare rurala consta in faptul ca avem 6 prioritati principale, insa este la latitudinea fiecarui stat membru sau a fiecarei regiuni sa elaboreze programe adaptate situatiei sale. Iar astazi putem vedea exemple bune in acest sens: programul polonez vizeaza sa creeze peste 22 000 de locuri de munca, sa ofere sprijin pentru investitii unui numar de aproximativ 200 000 de exploatatii agricole si sa stabileasca aproximativ 1 800 de grupuri de producatori.
- In Danemarca, putem observa un accent deosebit pe stimularea inovarii, cu obiectivul crearii unui numar de aproape 1000 de „locuri de munca verzi”, masuri pentru dublarea suprafetei dedicate agriculturii ecologice si investitii in practici agricole ecologice.
- In Austria, se acorda o prioritate deosebita aspectelor legate de mediu si clima: obiectivul este ca peste 80% din terenul agricol sa fie gestionat astfel incat sa se protejeze si sa se imbunatateasca biodiversitatea, iar peste 600 000 de agricultori sa aiba oportunitati de formare, in vreme ce aproximativ jumatate din populatia rurala ar trebui sa beneficieze de servicii imbunatatite cum ar fi internetul in banda larga de mare viteza.
- Asa cum am vazut in Irlanda, tara mea natala, un sector agricol dinamic si modern poate constitui un motor al cresterii economice si al crearii de locuri de munca, in special in zonele rurale. Programele lor de dezvoltare rurala, sustinute prin fonduri UE, reprezinta pentru statele membre si pentru regiuni instrumentul adecvat pentru a exploata acest potential.”
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene