POR 2014-2020: Primele Ghiduri ale Solicitantului vor fi publicate in mai
Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a anuntat ieri ca primele ghiduri ale solicitantului pentru Regio - Programul Operational Regional 2014-2020 vor fi publicate in luna mai.
Programul Operational Regional 2014-2020 are 11 axe prioritare (plus o axa de asistenta tehnica) si o alocare estimata de 8,25 milioane euro.
„In ceea ce priveste stadiul negocierilor cu Comisia Europeana, la aceasta ora negocierile sunt finalizate ca fond, acum se lucreaza la formularea unor prevederi. Nu au fost negocieri foarte simple. A durat mai mult pentru ca s-a discutat cu aproape toate serviciile Comisiei Europene, nu doar cu directia de specialitate, DG Regio. Vom avea cateva tipuri noi de investitii: centre de transfer tehnologic, eficienta energetica si in cladiri publice, in iluminat public si masuri pentru mobilitate urbana. O alta noutate sunt instrumentele financiare pentru mediul privat: 100 de milioane de euro pentru garantare, 150-200 de milioane de euro pentru subventionarea dobanzii”, a precizat Liviu Dragnea.
„Pentru zona Deltei Dunarii vom folosi instrumentul ITI: 1 miliard de euro vor fi alocate pentru aceasta zona. O alta noutate este modul in care Romania abordeaza Strategia Dunarii: se pare ca suntem singura tara care finanteaza in mod real proiecte pentru Strategia Dunarii”, a mai anuntat ministrul dezvoltarii regionale. Investitiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezinta o noutate fata de programul anterior (2007-2013). Ele permit interventii concentrate si corelate pe mai multe domenii dintr-o singura zona, pentru dezvoltarea integrata a acesteia.
ITI Delta Dunarii va fi utilizat, prin contributia tuturor Fondurilor Europene Structurale si de Investitii (FESI) 2014-2020, intr-un areal format din 38 de unitati administrativ teritoriale din cadrul Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, din Judetul Tulcea si din nordul Judetului Constanta.
In aceasta zona, Regio 2014 – 2020 va sprijini finantarea activitatilor din urmatoarele axe prioritare:
- Axa 2. Sprijinirea competitivitatii mediului de afaceri
- Axa 3. Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon
- Axa 5. Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural
- Axa 6. Imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala si locala
- Axa 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului
- Axa 8. Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale
- Axa 10. Imbunatatirea infrastructurii educationale.
Regio 2014-2020 va cofinanta, de asemenea, Programul National de Cadastru si Carte Funciara al Romaniei: „Nu va fi finantat in totalitate din Programul Operational Regional. Sunt alocate 300 de milioane de euro, iar diferenta va fi suportata din veniturile Agentiei Nationale de Cadastru. Este un program foarte necesar ce se va intinde pe 7-8 ani. Vom stabili si modul in care se prioritizeaza localitatile, vrem sa mergem pe principiul cadastrului general, adica atunci cand se ia o unitate administrativ teritoriala se face cadastru complet, nu pe categorii extravilan/intravilan”, a completat ministrul Liviu Dragnea.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice gestioneaza Programul Operational Regional 2014-2020 in calitate de Autoritate de Management.
Sursa: MDRAP