Corina Cretu: „Fondurile europene destinate politicii de coeziune pot fi folosite si pentru a asigura integrarea efectiva a migrantilor”
"Politica de coeziune reprezinta, in mod evident, o sursa importanta de finantare pentru sprijinirea actiunilor si masurilor eficiente de integrare in ceea ce priveste educatia, ocuparea fortei de munca, conditiile de locuit, dar si a masurilor privind asigurarea unui tratament nediscriminatoriu. Responsabilitatea masurilor revine in principal statelor membre, care au la dispozitie instrumente financiare precum Fondul pentru migratie si integrare (AMIF), Fondul Social European (FSE) si Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru a actiona in vederea gestionarii si integrarii fluxurilor de migranti.
Directiile de actiune ar trebui sa fie prioritare in politicile statelor membre, fie ca e vorba de start-up-uri, de reducerea saraciei, abandonul scolar timpuriu etc., dar ele trebuie sa raspunda deopotriva si nevoilor migrantilor legali. Aceasta presupune o abordare flexibila, tinand seama de conditiile extrem de dificile si in continua schimbare in ceea ce priveste migratia. Pentru a gasi cea mai buna varianta de actiune care sa acopere provocarile cu care se confrunta migrantii, recomandarea este ca proiectele finantate prin FEDR sa fie insotite si de alte masuri ce vizeaza integrarea sociala, iar pentru acestea se poate obtine sprijin financiar din Fondul Social European sau din alte surse.
Prin FEDR poate fi asigurata si finantarea unor masuri de urgenta privind sistemul de primire a migrantilor si solicitantilor de azil, masuri care sa vina in completarea sprijinului oferit prin Fondul de azil, migratie si integrare (AMIF). Aceasta poate presupune construirea sau extinderea centrelor de primire, a adaposturilor pentru imigranti, dar si actiuni ce vizeaza consolidarea capacitatilor in unitatile de primire.
Gestionarea mai eficienta a migratiei reprezinta o prioritate clara a Comisiei Europene, asa cum a fost ea prezentata de altfel in obiectivele politice ale presedintelui Jean-Claude Juncker. Problemele generate de migratie ar putea fi abordate in comun de catre Comisie, impreuna cu statele membre. Actiunile de cooperare teritoriala prin intermediul programelor Interreg si strategiile macroregionale pot sa reprezinte o modalitate de a face fata provocarilor generate de migratie si de traficul de fiinte umane, iar acest lucru este posibil prin promovarea cooperarii institutionale si administrative intre UE si tarile din afara UE, de la Marea Mediterana.", a declarat Corina Cretu.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene