Comisia Europeana solicita opiniile cetatenilor privind dificultatile in implementarea proiectelor de cooperare transfrontaliera

Comisia lanseaza o consultare publica la nivelul UE privind obstacolele inca prezente aflate in calea cooperarii transfrontaliere. Cu ocazia Zilei cooperarii europene si la o saptamana dupa celebrarea celei de-a 25-a aniversari a Interreg, cadrul general al programelor de cooperare transfrontaliera din cadrul politicii regionale, Comisia a lansat o consultare publica la nivelul UE privind obstacolele inca prezente aflate in calea cooperarii transfrontaliere. Pentru a participa la sondaj, click aici.

Inca exista numeroase frontiere juridice si administrative care constituie o povara pentru activitatile transfrontaliere. In consecinta, in regiunile noastre de frontiera, un potential economic semnificativ ramane neexploatat. Prin intermediul acestei consultari publice, Comisia va putea lua in considerare opiniile celor 185 de milioane de cetateni ai UE care locuiesc in regiunile de frontiera cu privire la obstacolele cu care acestia se confrunta in viata lor de zi cu zi, precum si sugestiile lor cu privire la modalitatile de depasire a acestor obstacole.

Aflata la Viena, unde a lansat consultarea, dna Corina Cretu, comisarul pentru politica regionala, a declarat: „Mai mult de 10 miliarde EUR provenind din fondurile politicii de coeziune vor fi investite in regiunile noastre in perioada 2014-2020, pentru a promova cooperarea transfrontaliera. Insa finantarea nu este suficienta si sunt convinsa ca putem face mai mult. In cursul acestui mandat, Comisia intentioneaza sa formuleze propuneri concrete pentru a rezolva chestiunile transfrontaliere care persista si, in acest scop, avem nevoie de contributia pretioasa a cetatenilor care se confrunta zilnic cu aceste obstacole. Contez pe dumneavoastra nu numai sa participati in numar mare la aceasta consultare, ci si sa difuzati mesajul si sa incurajati cetatenii, organizatiile si intreprinderile sa raspunda.”

Pentru a sprijini aceasta initiativa, comisarul Cretu a invitat cadrele superioare de conducere ale serviciilor sale din cadrul Directiei Generale Politica Regionala si Urbana sa contribuie la colectarea de informatii si sa promoveze, pe teren, avantajele programelor Interreg. Pana la jumatatea lunii octombrie, functionarii Comisiei vor vizita unsprezece regiuni de frontiera din Europa, pentru a se intalni cu cetatenii si cu reprezentantii lor si pentru a examina bunele practici.

Context


Consultarea publica se va desfasura pe o perioada de trei luni, pana la 21 decembrie 2015. Ea vizeaza regiunile de frontiera interne ale UE, inclusiv frontierele cu Norvegia si cu Elvetia. Concluziile initiale vor fi publicate la inceputul anului 2016.

Aceasta consultare se inscrie intr-un cadru mai larg de reexaminare a cooperarii transfrontaliere, care cuprinde, de asemenea:

  • Un studiu stiintific privind „Reducerea obstacolelor juridice si administrative in regiunile de frontiera ale UE”. Studiul a fost lansat in iulie 2015 si rezultatele sale finale vor fi prezentate la inceputul anului 2017. El va include un inventar complet al obstacolelor transfrontaliere din cadrul UE, solutii posibile pentru depasirea acestora, studii de caz pentru domeniile de politica selectate si recomandari pentru activitatile viitoare.
  • O serie de ateliere cu participarea partilor interesate, precum asociatiile, reprezentantii mediului academic, antreprenorii si alti actori din regiunile de frontiera. Primul atelier a avut loc la inceputul lunii septembrie 2015.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene