MFE: Fondurile europene au creat 41000 locuri de munca si au sprijinit 5000 intreprinderi sa se dezvolte

Ieri, 2 februarie 2016, serviciile de specialitate ale Comisiei Europene si autoritatile romane cu atributii in gestionarea fondurilor aferente Politicii de Coeziune a UE s-au intalnit pentru a analiza evolutiile pe parcursul anului 2015 in implementarea programelor operationale.

”Politica de coeziune a UE este foarte importanta nu doar prin numarul mare de proiecte pe care le finanteaza, dar mai ales prin impactul semnificativ pe care l-a avut si il are asupra sistemului administrativ, sistemului legislativ si cresterii gradului de profesionalizare a capitalului uman, prin impactul consistent asupra dezvoltarii economice si sociale. Astfel, analizand imbunatatirile obtinute, constatam ca, in cei noua ani de implementare a acestei politici in Romania (2007-2015), fondurile europene au fost o sursa importanta de investitii, au stat la baza a 41.000 de locuri de munca create, 5000 de intreprinderi sprijinite sa se dezvolte, 400 de unitati medicale si unitati de invatamant modernizate”, a afirmat doamna Aura Raducu, ministrul fondurilor europene.

”Au fost multe de facut in anul 2015, si in spatele a ceea s-a realizat e multa munca din partea Autoritatilor de Management, oamenii au fost foarte implicati. E important sa ne pregatim, sa identificam problemele din trecut si sa gasim cai de a le evita. Miza nu e sa absorbim banii, ci sa gasim o cale de a obtine rezultate, crestere economica”, a subliniat Aurelio Cecilio, sef de unitate la Directia Generala Ocupare a CE.

Subiectele analizate se refera in primul rand la implementarea globala a programelor operationale 2007-2013: progresul acestora si rezultate obtinute in 2015, previziuni pentru 2016, pregatirea inchiderii programelor. De asemenea, sunt abordate teme legate implementarea programelor 2014-2020: sistemul managerial si de control, masuri in anii 2015 si 2016 pentru implementarea efectiva si eficienta a fondurilor, procesul de desemnare, sistemul informatic, stadiul indeplinirii conditionalitatilor ex-ante, stadiul procesului de simplificare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene