Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisar european: Romania trebuie sa se concentreze pe sporirea investitiilor, imbunatatirea mediului de afaceri si a accesului la finantare

Comisar european: Romania trebuie sa se concentreze pe sporirea investitiilor, imbunatatirea mediului de afaceri si a accesului la finantare

Planul de investitii pentru Europa a reprezentat tema centrala de discutie la conferinta "Imbunatatirea mediului de afaceri. Planul de investitii si semestrul european", organizata vineri, 8 aprilie, de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii, cu sprijinul Ambasadei Olandei la Bucuresti, al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiei cu Mediul de Afaceri si al Ministerului Finantelor Publice.

"Romania a inregistrat mari progrese in ultimii ani, dar trebuie sa isi continue eforturile si sa duca la bun sfarsit reformele. Ea trebuie sa se concentreze pe sporirea investitiilor, imbunatatirea mediului de afaceri si a accesului la finantare. Comisia Europeana este partenerul Romaniei in punerea in practica a reformelor",
a declarat comisarul european Elżbieta Bieńkowska, in deschiderea conferintei.

Viceprim-ministrul Costin Borc a subliniat faptul ca: "Viziunea Ministerului Economiei are ca tema centrala stimularea productiei oriunde in Romania. Iar acest lucru nu se poate face fara acces la infrastructura de calitate, la educatie si la sanatate, reducerea decalajelor, precum si prin cresterea interconectarii, atat in Romania, cat si cu intreaga Europa."

Planul de investitii pentru Europa urmareste sa inlature obstacolele din calea investitiilor, sa asigure mai multa vizibilitate si asistenta tehnica pentru proiectele de investitii si sa incurajeze o utilizare mai inteligenta a resurselor financiare. Pentru a atinge aceste obiective, planul are trei piloni:

  • mobilizarea unor investitii in valoare de cel putin 315 miliarde de euro in trei ani;
  • sprijinirea investitiilor in economia reala; si
  • crearea unui mediu propice pentru investitii.

Pana in prezent, in cadrul Planului de investitii pentru Europa, Banca Europeana de Investitii a aprobat 54 de proiecte pentru finantare prin Fondul European de Investitii Strategice, totalizand 7,2 miliarde de euro.

De asemenea, au fost aprobate mai mult de 150 de acorduri de finantare a IMM-urilor, cu un buget total de 3,4 miliarde de euro. Se estimeaza ca aproximativ 125.000 de IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de aceste fonduri.

Investitia totala atrasa de aceste proiecte si acorduri de finantare este estimata la 76,1 miliarde euro.

Conferinta a oferit posibilitatea participantilor de a discuta modul in care acest Plan poate stimula investitiile in Romania atat in proiecte mari, de infrastructura, cat si in IMM-uri. De asemenea, au fost discutate masurile de imbunatatire a mediului investitional, utilizarea platformei online de consiliere si instrumentele UE ce faciliteaza accesul IMM-urilor la finantare.

Context

Conferinta din data de 8 aprilie a fost deschisa de dna Elżbieta Bieńkowska, comisar european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri. La eveniment au participat dl Costin Borc, viceprim-ministru si ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, ES dna Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Regatului Tarilor de Jos in Romania, reprezentant al Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, dl Siegfried Muresan, membru al Parlamentului European, si dl Matthias Woitok, seful departamentului pentru finante structurate in Europa centrala si de sud-est din cadrul Bancii Europene de Investitii. Reprezentanti ai autoritatilor romane, precum si ai mediului de afaceri si academic, ai societatii civile si mass-mediei au luat parte la dezbatere.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 142