Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Analiză fonduri-structurale.ro privind termenele de procesare și plată stabilite la nivelul a 15 state membre pentru 2014-2020. România – nevoie de predictibilitate

Predictibilitatea cash-flow-ului rămâne o problemă majoră a beneficiarilor în perioada 2014-2020. După ce în 2007-2013 aceștia s-au confruntat cu nerespectarea sistematică de către autorități a termenelor asumate prin contractele de finanțare pentru procesarea și plata cererilor de prefinanțare, de rambursare și de plată, în 2014-2020 beneficiarii se lovesc de lipsa de asumare din partea autorităților a vreunui termen legat de efectuarea plăților (în OUG 40/2015 utilizându-se exprimarea „efectuează plata sumelor autorizate în termen de 3 zile lucrătoare de la momentul de la care autoritatea de management dispune de resurse în conturile sale”, exprimare preluată și în modelele standard ale contractelor de finanțare) .

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Fondurilor Europene pregătește în această perioadă o modificare la OUG 40/2015 prin care instituie un astfel de termen pentru cererile de plată: 23 de zile lucrătoare de la depunerea cererii și până la virarea banilor către beneficiari. Rămâne de văzut dacă acesta se va dovedi unul funcțional și realist. Totuși, mecanismul cererii de rambursare și cel al prefinanțării rămân, în continuare, descoperite.

Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.ro a transmis astăzi, 25 august 2016, către Ministerul Fondurilor Europene o analiză privind termenele de plată în contractele de finanțare propuse pentru perioada de programare 2014-2020. Documentul analizează prevederile actuale la nivelul României în raport cu prevederile europene și cu situațiile regăsite la nivelul a 14 state membre.

Pentru a consulta analiza, click aici.

Acesta este al treilea document din seria de analize și propuneri trimise autorităților prin care încercăm să oferim acestora soluții raționale și funcționale de simplificare și de îmbunătățire a mecanismului de gestionare a fondurilor structurale și de investiții 2014-2020.

(Pentru a consulta primele două documente transmise, click aici și aici.)

Cristina Pojoga,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1060