Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Doua posibilitati de finantare pentru energia eoliana

Pe fondul accentuarii schimbarilor climatice la nivel global, Uniunea Europeana si-a propus un plan ambitios de reducere a consumului de energie realizata din surse conventionale (carbuni, petrol, gaze etc.) si de crestere a productiei de energie din surse regenerabile: eoliana, solara, geotermala etc. in acest context, Romania si-a propus, prin HG nr. 958/2005, ca in anul 2012 circa 33% din energia electrica consumata sa provina din surse regenerabile.

Un sprijin consistent pentru producatorii de energie din surse regenerabile, deci si de energie eoliana, va veni in perioada 2007- 2013 prin fondurile structurale, respectiv prin Fondurile pentru Dezvoltare Rurala.

Astfel, din fonduri structurale, prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Axa prioritara 4, Domeniul de interventie 4.2, se poate primi finantare de pana la 10 milioane euro pentru: „modernizarea capacitatilor si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice, pentru consumul propriu si/sau pentru furnizarea de energie in reteaua de distributie/utilizatorilor finali“.

Se finanteaza cheltuieli legate de: achizitionarea si amenajarea terenului, constructii civile pentru echipamentele/instalatiile proiectului, echipamente, conectarea la retelele de infrastructura, inclusiv la retelele de distributie, daca este cazul s.a.

Beneficiari eligibili sunt autoritatile administratiei publice locale, intreprinderile mici, mijlocii si mari, precum ti microintreprinderile din mediul urban (exceptand intreprinderile care obtin energie sau produc biocombustibil pentru a obtine energie pe baza procesarii produselor agricole listate in Anexa 1 la Tratatul de Instituire a Comunitatii Europene). Din Fondurile pentru Dezvoltare Rurala, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi“, se pot finanta investitii in activitati de producere si vanzare a energiei din surse regenerabile, inclusiv energia eoliana.

Cheltuielile eligibile vizeaza constructia instalatiilor, dotarea aferenta cu echipamente, achizitionarea terenului aferent constructiilor in scop productiv in limita a 10% din valoarea

eligibila a proiectului, softuri, brevete, licente etc. De asemenea, vor fi sustinute costurile generale legate de intocmirea proiectului, precum cheltuielile cu arhitectii si inginerii, consultanta, studii de fezabilitate, achizitia de brevete si licente, in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor. Sunt eligibile pentru finantare microintreprinderile care isi desfasoara activitatea in spatiul rural si care au cel putin 50% dintre angajati persoane cu domiciliul in spatiul rural. Finantarea primita se incadreaza in regula „de minimis“, conform careia microintreprinderile nu vor putea primi mai mult de 200.000 euro pentru o perioada de minimum trei ani fiscali.

Sursa: euROpeanul

Vizualizări: 629