Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțare record pentru dezvoltarea proiectului reactorului modular mic din România

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a anunțat sâmbătă, 20 mai 2023, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doicești, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) și U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC și 3 miliarde EXIM Bank.

„Le mulțumesc partenerilor americani, președintelui României Klaus Iohannis, prim – ministrului Nicolae Ciucă și președinților celor două Camere ale Parlamentului, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, pentru susținerea dezvoltării programului nuclear civil al țării noastre. Decarbonare fără energie nucleară nu se poate”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Finanțarea acordată este parte a din Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) în cadrul căruia va fi acordată suma de 600 de miliarde de dolari, până în 2027, în investiții în infrastructură în întreaga lume.

Împreună cu noile angajamente ale României, aceste angajamente demonstrează puterea cooperării multinaționale și a parteneriatului public-privat în proiecte de infrastructură transformatoare și vor duce mai departe proiectul SMR de vârf al României, bazat pe tehnologia companiei americane NuScale Power LLC, către implementarea în 2029, potrivit U.S Department of State.

Proiectul Romania SMR va înlocui o fostă centrală pe cărbune la Doicești cu energie curată și va valorifica experiența acumulată la primul proiect SMR aflat în dezvoltare în Statele Unite la Carbon Free Power Project din Idaho. Proiectul Doicești SMR se bazează pe peste un sfert de secol din experiența de exploatare a centralelor nucleare sigure și securizate a României.

Printre partenerii care promovează proiectul SMR se numără Japan Bank for International Cooperation (Japonia); DS Private Equity (Republica Coreea); EXIM Bank România, S.N. Nuclearelectrica S.A., Nova Power & Gas S.R.L. (România); Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC, Emiratele Arabe Unite); DFC și EXIM (Statele Unite). Angajamentele vor sprijini achiziționarea de materiale de plumb lung, finalizarea lucrărilor de inginerie și proiectare inițială (FEED), furnizarea de expertiză în managementul proiectelor, caracterizarea site-ului și analize de reglementare și estimări precise ale programului și bugetului pentru execuția proiectului. Implicarea ENEC în proiectul SMR românesc, prin contribuția experților nucleari, reprezintă prima activitate axată pe energia nucleară întreprinsă în cadrul platformei Parteneriatul SUA-EAU pentru Accelerarea Energiei Curate (PACE). PACE a fost lansat în noiembrie 2022 pentru a cataliza 100 de miliarde de dolari în finanțare, investiții și alte forme de sprijin pentru a implementa 100 de noi gigawați de capacitate de energie curată până în 2035, oferind un impuls și un impact suplimentar pe drumul către Conferința părților la Convenția-cadru a ONU privind Schimbările climatice (COP28), pe care Emiratele Arabe Unite o vor găzdui în noiembrie 2023.

Acest efort multilateral de implementare a tehnologiei nucleare civile sigure și securizate este o dovadă a rolului esențial pe care îl joacă energia nucleară în tranziția globală către energie curată și îndeplinirea obiectivului nostru colectiv de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor inovatoare de energie curată pentru a alimenta eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate și independență energetică partenerilor din întreaga lume.

Sursa: Ministerul Energiei

Vizualizări: 109