Modificări aduse la Ghidul Orientări Generale POCU!
Ministerul Fondurilor Europene a publicat astăzi, 29 noiembrie 2016, Corrigendum-ul nr. 2 la Ghidul „Orientări privind accesarea finanțărilor în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020”.
Printre modificările aduse la Ghidul Orientări Generale se numără:
- Calcularea cheltuielilor indirecte ca rată forfetară din costurile directe eligibile cu personalul. În prevederile inițiale, din acest calcul erau excluse cheltuielile cu personalul subcontractat. Structural Consulting™ Group-www.fonduri-structurale.ro & VAPRO Romania au atras atenția încă din luna iulie 2016 prin analiza realizată vizând opțiunile simplificate în materie de costuri că această „corectare” a ratei forfetare cu „cheltuielile cu personalul subcontractat” excede prevederile din regulamentele europene.
- Menționarea clară a faptului că, pentru operațiunile implementate în regiunea/regiunile eligibile vizată/vizate în apelul de proiecte, „eligibilitatea cheltuielilor – inclusiv a celor aferente activităților transnaționale și a cheltuielilor directe aferente activității de management de proiect – nu este condiționată de efectuarea acestora în categoria de regiuni vizată în apelul de proiecte”.
- Menționarea clară a faptului că persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial au 0% contribuție proprie în cadrul proiectelor POCU. Din forma anterioară a Ghidului Orientări Generale se înțelegea că persoanele juridice de drept privat fără scop patrimonial (ONG-urile) beneficiau de 0% cofinanțare proprie doar atunci când aplicau singure, respectiv când erau „solicitanti individual, nu în parteneriat” (nefiind prezentată și situația aplicabilă când acestea depuneau un proiect în parteneriat). Această neconcordanță a fost adusă la cunoștința autorităților responsabile în mai multe rânduri de către www.fonduri-structurale.ro, inclusiv prin documentul elaborat împreună cu VAPRO Romania privind recomandările pe marginea Ghidului Orientări Generale transmise către AM POCU în luna iulie 2016.
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro