Unitățile protejate sunt din nou în pericol! Guvernul intenționează încă o dată să modifice Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap!

Conform informațiilor publicate de FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Guvernul intenționează din nou să modifice articolul 78 al Legii 448/2006, în sensul renunțării la facilitatea pe care o au unitățile protejate autorizate: posibilitatea ca firmele și instituțiile publice să achiziționeze produse și servicii de la astfel de unități în cuantumul taxei pe dizabilitate.

Practic, se va elimina posibilitatea pentru autorităţile şi instituţiile publice şi private care au peste 50 de angajați, dar care nu au angajat persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din totalul angajaților, de a opta pentru achiziționarea de produse sau servicii de la unităţile protejate autorizate.

Intenția executivului este chiar de dublare a obligației angajatorului (obligația instituțiilor de a plăti la bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, față de 50% din salariul brut cât este în prezent), iar în condițiile în care facilitatea ar dispărea, atunci la bugetul național ar intra, conform FONSS, cca 500 milioane de euro anual.

O parte din ONG-urile în cadrul cărora funcționează unități protejate autorizate sunt și furnizori de servicii sociale având 72 de servicii licențiate și peste 3500 de persoane din grupuri vulnerabile pe care le sprijină zi de zi – copii, tineri, femei, persoane vârstnice și din alte grupuri vulnerabile. Un număr de 320 de persoane cu dizabilități angajate în aceste unități protejate sunt printre cei greu angajabili, având dizabilități severe: autism, surzi, nevăzători, sindrom Down, HIV/SIDA, unii provenind din case de copii. Fără o sursă de venit, ONGurile subliniază că aceste persoane vor rămâne fără loc de muncă, fără servicii sociale și vor fi excluse din societate.

Reprezentanții organizațiilor pentru persoane cu dizabilități au înaintat Guvernului un set de propuneri pentru salvarea locurilor de muncă ale persoanelor cu dizabilități greu angajabile. Printre acestea se numără creșterea procentului de angajare pe UPA de la 30% la 50% și norma de muncă tot la 50% din timpul de lucru al tuturor angajaților, ONG-urile care fac intermediere să fie furnizori autorizați de servicii sociale și de ocupare și să aibă minim un serviciu social licențiat, numărul minim de angajați pe unitatea protejată să fie de trei persoane, iar autorizația să fie valabilă trei ani, în prezent neavând termen de expirare.

Reamintim că această inițiativă de modificare a Legii 448/2006 a fost avizată de către Comitetul Economic și Social în luna iunie, dar că, urmare a criticilor societății civile, Guvernul nu a mai adoptat modificarea. 

Raluca Prelucă, 

www.fonduri-structurale.ro