Guvernul a adoptat astăzi o serie de modificări la legea privind drepturile persoanelor cu handicap
Guvernul a adoptat în ședința de astăzi, 4 august 2017, o Ordonanță de Urgență ce modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Printre modificările adoptate se numără majorarea valorii sprijinului financiar acordat pentru persoane cu dizabilități, începând cu 1 ianuarie 2018. De asemenea, a fost modificată și modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap, respectiv prin raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR), stabilit în baza Legii nr 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și actualizat periodic de guvern. Anterior, aceste drepturi erau raportate la Indicele Pretului de Consum (IPC).
Majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap în raport cu ISR va avea loc în două etape: prima – începând cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018, astfel:
Începând cu 1 ianuarie 2018, vor crește:
indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, care va reprezenta:
- 65% din ISR pentru adultul cu handicap grav;
- 50% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta:
- 25% din ISR, pentru adultul cu handicap grav;
- 20% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat;
- 10% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:
- 50% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
- 30% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
- 10% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.
Începând cu 1 iulie 2018 vor crește:
indemnizaţia lunară, indiferent de venituri, reprezentând:
- 70% din ISR pentru adultul cu handicap grav;
- 53% din ISR, pentru adultul cu handicap accentuat.
bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, reprezentând:
- 30% din ISR;
- 22% din ISR;
- 12% din ISR, pentru adultul cu handicap mediu;
prestaţia socială, pe perioada în care părintele sau persoana desemnată are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere copil cu handicap, reprezentând:
- 60% din ISR, în cazul copilului cu handicap grav;
- 35% din ISR, în cazul copilului cu handicap accentuat;
- 12% din ISR, în cazul copilului cu handicap mediu.
Copiii cu dizabilităţi vor beneficia de creșterea sprijinului financiar după cum urmează: din luna ianuarie 2018, 135% pentru gradul grav, pentru gradul accentuat 89%, în timp ce pentru gradul mediu majorarea va fi 28%. Din luna iulie 2018, se va aplica o nouă majorare în cazul copiilor cu dizabilități, în cuantum de 20% pentru gradul grav, 16% pentru gradul accentuat şi 20% pentru gradul mediu.
O altă noutate a actului normativ o constituie obligația instituțiilor publice cu peste 50 de salariați de a organiza concursuri dedicate angajării persoanelor cu dizabilități.
***
Nu este clar dacă s-au aprobat și modificările propuse la articolul 78 al Legii 448/2006 care au generat nemulțumire la nivel sectorului neguvernamental. Conform informațiilor publicate de FONSS- Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale în urmă cu câteva zile, Guvernul își propusese să modifice respectivul articol, în sensul renunțării la facilitatea pe care o au unitățile protejate autorizate: posibilitatea ca firmele și instituțiile publice să achiziționeze produse și servicii de la astfel de unități în cuantumul taxei pe dizabilitate.
Practic, această măsură ar fi eliminat posibilitatea ca organizațiile publice și private care au peste 50 de angajați, dar care nu au angajat persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din totalul angajaților, să opteze pentru achiziționarea de produse sau servicii de la unităţile protejate autorizate, această măsură fiind de așteptat să genereze dispariția unităților protejate și a locurilor de muncă create de acestea pentru persoanele cu dizabilități. Mai multe detalii aici.
Proiectul de Ordonanță de Urgență la Legea 448/2006 nu s-a aflat pe ordinea de zi comunicată a ședinței de Guvern de astăzi. Vom reveni cu detalii.
Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro
Sursa: Guvernul României