Autorităţile publice pot să depună proiecte în cadrul celui de-al treilea apel de proiecte – Urban Innovative Actions!
Ieri, 11 ianuarie 2018, s-a desfășurat la București seminarul dedicat programului „Acțiuni Urbane Inovatoare”, unde au fost discutate principalele aspecte privind al treilea apel de proiecte dedicat dezvoltării urbane. La seminar au participat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai proiectelor din apelurile trecute (SASMob - Smart Alliance For Sustainable Mobility din Szeged și OpenAgri - New Skills For New Jobs In Peri-Urban Agriculture din Milano), care au vorbit despre experiența lor și au răspuns întrebărilor adresate de către participanți.
Ce este UIA?
UIA este o inițiativă lansată de Comisia Europeană care are ca principal scop să identifice și să testeze soluții noi care se adresează problemelor legate de dezvoltarea urbană sustenabilă. Aceste soluții trebuie să fie relevante la nivelul întregii Uniuni, nu doar la nivel local și vizează următoarele subiecte: adaptarea la schimbările climatice, calitatea aerului, locuințe, locuri de muncă și competențe în economia locală.
Durata unui proiect este de maxim 3 ani (+1). Cel de-al treilea apel a fost deschis pe 15 decembrie 2017 și se va închide pe 30 martie anul acesta. Aplicațiile se pot depune în orice limbă a UE, însă este recomandat ca acestea să fie scrise în limba engleză.
Care sunt cerințele?
Proiectele trebuie să abordeze tema dezvoltării urbane sustenabile, să fie relevante la nivelul Uniunii Europene și să sprijine temele, obiectivele și prioritățile de investiții Fondului European de Dezvoltare Regională.
Ce criterii trebuie să îndeplinească proiectele?
- Inovare 40% – acesta este cel mai important criteriu, având și cea mai mare pondere în punctaj. Aplicanții trebuie să se asigure că soluțiile propuse nu au mai fost testate și implementate.
- Parteneriat 15% – proiectele trebuie să asigure calitatea parteneriatului.
- Măsurarea rezultatelor 15% – rezultatele așteptate trebuie să poată fi cuantificate.
- Caracter transferabil 10% – Rezultatele trebuie să poată fi transferate la nivelul Uniunii Europene.
- Calitatea planului de lucru 10% – Planul este realist, consistent și coerent.
Pentru detalii, precum cele despre beneficiarii eligibili sau intensitatea ajutorului acordat, puteți accesa secțiunea „Alte finanțări” pe care o găsiți și aici.
Silvia Nistor,