UE va spori investițiile în cercetare și inovare în domeniul inteligenței artificiale cu fonduri europene

Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri menite să pună inteligența artificială în slujba cetățenilor europeni și să stimuleze competitivitatea Europei în acest domeniu. Comisia a propus o abordare tridirecțională care vizează să sporească investițiile publice și private, să realizeze pregătirea necesară pentru schimbările socio-economice și să asigure un cadru etic și juridic corespunzător. Inițiativa răspunde solicitării liderilor europeni de a concepe o abordare europeană privind inteligența artificială.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: „Ca și motorul cu aburi sau curentul electric în trecut, inteligența artificială transformă lumea în care trăim. Aceasta presupune noi provocări pe care Europa ar trebui să le abordeze în comun pentru ca inteligența artificială să se poată dezvolta și să beneficiem cu toții de pe urma ei. Trebuie să investim cel puțin 20 de miliarde EUR până la sfârșitul anului 2020. Comisia își îndeplinește rolul care îi revine: le oferim astăzi cercetătorilor imboldul de care au nevoie pentru a putea dezvolta următoarea generație de tehnologii și aplicații de inteligență artificială, iar întreprinderilor, mijloacele de care au nevoie pentru a le putea adopta și integra în activitatea lor.

Europa are cercetători, laboratoare și start-up-uri de talie mondială în domeniul inteligenței artificiale. De asemenea, în UE sectorul roboticii este puternic dezvoltat, iar transporturile, asistența medicală și industria prelucrătoare sunt sectoare de vârf pe plan mondial, care ar trebui să adopte inteligența artificială pentru a-și menține competitivitatea. Cu toate acestea, având în vedere concurența internațională acerbă, sunt necesare măsuri coordonate pentru ca UE să fie în avangarda dezvoltării inteligenței artificiale.

Impulsionarea sprijinului financiar și încurajarea recurgerii la inteligența artificială în sectoarele public și privat

UE (atât în sectorul public, cât și în cel privat) ar trebui să sporească investițiile în cercetare și inovare în domeniul inteligenței artificiale cu cel puțin 20 de miliarde euro de acum și până la sfârșitul anului 2020. Pentru a sprijini aceste eforturi, Comisia își majorează până la 1,5 miliarde euro investițiile în cadrul programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020 pentru perioada 2018-2020. Se preconizează că investițiile respective vor mobiliza încă 2,5 miliarde euro reprezentând finanțări din parteneriatele public-privat existente, de exemplu în domeniul volumelor mari de date și al roboticii. Acestea vor sprijini dezvoltarea inteligenței artificiale în sectoare-cheie, de la transport până la sănătate, vor permite conectarea și consolidarea centrelor de cercetare în acest domeniu din întreaga Europă și vor încuraja testarea și experimentarea. Comisia va sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei „platforme de inteligență artificială la cerere” care va oferi, pentru toți utilizatorii, acces la resursele relevante în domeniul inteligenței artificiale în UE.

În plus, Fondul european pentru investiții strategice va fi utilizat pentru a oferi sprijin suplimentar întreprinderilor și start-up-urilor, permițându-le să investească în inteligența artificială. Se urmărește ca, prin Fondul european pentru investiții strategice, să se mobilizeze până în 2020 investiții în valoare de peste 500 de milioane euro, în diferite sectoare-cheie. Comisia își va continua, în același timp, eforturile pentru a crea un mediu care să stimuleze investițiile. Întrucât datele sunt materia primă pentru majoritatea tehnologiilor de inteligență artificială, Comisia propune astăzi un act legislativ care vizează punerea la dispoziție a mai multor date pentru reutilizare, precum și măsuri care să faciliteze schimbul de date. Sunt incluse aici date provenind de la serviciile de utilități publice și date privind mediul, precum și date din cercetare și date din domeniul sănătății.

Sursa: Comisia Europeană