Măsuri pentru întărirea rolului € la nivel mondial

În perspectiva Consiliului European și a reuniunii la nivel înalt a zonei euro, care vor avea loc în luna decembrie, Comisia a propus, în data de 5 decembrie 2018, acțiuni de consolidare a rolului monedei euro într-o lume în schimbare.

Această acțiune de promovare se desfășoară într-un moment în care tendințele mondiale recente, apariția unor noi puteri economice, împreună cu dezvoltarea noilor tehnologii sprijină o posibilă trecere la un sistem mai diversificat și multipolar, constituit din mai multe monede mondiale.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social, a declarat: „Moneda euro este o monedă tânără, dar de succes, iar acum a sosit momentul să își dezvolte și mai mult rolul la nivel mondial. Moneda euro ar trebui să reflecte ponderea politică, economică și financiară a zonei euro și să sprijine o ordine politică și economică internațională echilibrată și bazată pe norme. Propunerile de astăzi reprezintă o invitație de a porni într-o călătorie, care nu poate fi încununată de succes decât dacă există un efort comun din partea UE, a statelor membre, a participanților la piață și a celorlalți actori.”

Inițiative de stimulare a rolului monedei euro:

  • finalizarea uniunii economice și monetare, a uniunii bancare și a uniunii piețelor de capital. Doar șapte din cele 40 de propuneri-cheie ale Comisiei înaintate colegiuitorilor în aceste domenii au fost adoptate.
  • măsuri suplimentare de promovare a aprofundării sectorului financiar european, inclusiv consolidarea infrastructurilor pieței financiare europene; indici de referință bazați pe rata dobânzii solizi și un sistem de plată instantanee integrat în UE;
  • inițiative legate de sectorul financiar internațional: cooperare permanentă între băncile centrale pentru a proteja stabilitatea financiară; creșterea ponderii titlurilor de creanță exprimate în euro emise de entitățile europene; stimularea diplomației economice în vederea promovării utilizării monedei euro și acordarea de asistență tehnică pentru îmbunătățirea accesului entităților străine la sistemul de plăți în euro, în special în contextul Planului european de investiții externe.

De asemenea, Comisia invită statele membre să promoveze utilizarea pe scară mai largă a monedei euro în sectoarele strategice. Va urma o serie de consultări specifice cu părțile interesate și un raport privind rezultatele acestor consultări, publicat în vara anului 2019.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România