Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste un milion euro din fonduri REGIO pentru refuncționalizarea parcului și clădirii observatorului astronomic Odorheiu Secuiesc

În data de 21.12.2018, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Amenajarea zonei verzi Cserehát prin reconversia și reutilizarea terenului, respectiv refuncționalizarea clădirii degradate al Observatorului astronomic din municipiul Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita”, a cărui valoare totală este de peste 5 milioane lei, pentru modernizarea unui parc în suprafața totală de peste 1,8 hectare și crearea unei zone publice de agrement și recreere. Până la finalul lunii februarie 2021, în acest municipiu emblematic vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectiva, accesibilă publicului larg. 

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axă prioritara 5 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investiții 5.2, care urmărește revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbană.

Obiectivul general al proiectului este de a asigură refunctionalizarea terenurilor și suprafețelor degradate situate în intravilanul municipiului Odorheiu Secuiesc, în vederea îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașului, reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Municipalitatea consideră ca astfel se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri și spații verzi. 

Concret, prin acest proiect se vor oferi alternative noi pentru petrecerea timpului liber pentru locuitori și pentru servicii turistice, fiind îmbunătățit aspectul urban prin reabilitarea și revalorificarea spațiilor urbane nefolosite și degradate, care constituie o „rană” în peisajul de acum. La finalul proiectului se va realiză un parc de agrement unic în felul lui, denumit „Zona verde Cserehát”, pe terenul abandonat de lângă construcțiile degradate ale fostului observator astronomic. Zonă verde va servi că loc de recreere pentru locuitorii cartierului rezidențial Cserehát, precum și pentru toți locuitorii municipiului, dar și pentru turiștii care vizitează orașul. Prin investiția propusă va fi desființat terenul degradat și clădirea părăsită a Observatorului și se va creă un parc de agrement valoros, pe o suprafața de 18.712 mp, unde va fi realizat, din fonduri proprii, un observator astronomic modern, unic în felul lui. 

Valoarea totală a proiectului „Amenajarea zonei verzi Cserehát prin reconversia și reutilizarea terenului, respectiv refunctionalizarea clădirii degradate al Observatorului astronomic din municipiul Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita” este de 5.084.048,81 lei, din care 4.350.388,82 lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibila a proiectului, adică 963.989,63 euro), diferență fiind reprezentantă de contribuția beneficiarului, Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, la cheltuielile eligibile și în special la cele neeligibile, pentru construcția noului Observator astronomic. Proiectul se va finaliza în data de 28 februarie 2021. Parcurile, cu infrastructura de agrement și turism reabilitată se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prezentând facilități specifice și dotări pentru recreere, sport și joacă. 

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 89