Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri de 2 miliarde de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate și a IMM-urilor inovatoare

Comisia Juncker instituie un Consiliu european pentru inovare (CEI), a cărui misiune este să transforme descoperirile științifice ale Europei în întreprinderi care au capacitatea de a se dezvolta mai rapid. Aflat în prezent în faza-pilot, Consiliul european pentru inovare va deveni realitate începând cu anul 2021, în cadrul următorului program al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Prin crearea Consiliului european pentru inovare nu ne mulțumim doar să oferim finanțare. Punem la punct un întreg sistem în domeniul inovării, pentru a plasa Europa pe primele locuri în ceea ce privește tehnologiile și inovațiile strategice care ne vor modela viitorul, cum ar fi inteligența artificială, biotehnologia și energia cu emisii zero. Trebuie să ne concentrăm asupra nevoilor inovatorilor, deoarece ei sunt cei care vor genera locuri de muncă, vor consolida competitivitatea noastră la nivel mondial și ne vor îmbunătăți viața de zi cu zi.”

În 2017, Comisia a lansat faza-pilot a Consiliului european pentru inovare, introducând concursuri deschise și interviuri directe pentru a identifica și a finanța cele mai inovatoare start-up-uri și IMM-uri din Europa. Între timp, 1276 de proiecte cu un grad ridicat de inovare au beneficiat deja de finanțare totală de peste 730 de milioane EUR.

Comisia a anunțat măsuri importante care, conform comunicatului oficial, vor dinamiza ultimii doi ani din faza pilot a CEI:

  • Fonduri în valoare de peste 2 miliarde EUR în perioada 2019-2020 pentru lanțul inovării: proiecte de pionierat („pathfinder”) pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate pornind de la baza de cercetare și finanțare cu rol „accelerator” destinată start-up-urilor și IMM-urilor, pentru a le susține în crearea inovațiilor și în dezvoltarea lor până în etapa în care pot atrage investiții private (cu începere din luna iunie). În cadrul „acceleratorului”, companiile vor avea acces la finanțare mixtă (granturi și fonduri proprii) de până la 15 milioane EUR.
  • Comisia va numi între 15 și 20 de lideri ai inovării în cadrul unui comitet consultativ al CEI, cu rolul de a supraveghea etapa pilot a CEI, de a pregăti viitorul CEI și de a promova CEI la nivel internațional. Inovatorii din întregul ecosistem sunt invitați să-și exprime interesul până la 10 mai.
  • Comisia va recruta un prim grup de „manageri de programe” cu experiență de top în domeniul noilor tehnologii, pentru a oferi sprijin direct și permanent proiectelor. Apelul pentru candidaturi va fi publicat în curând.

Având în vedere importanța economică din ce în ce mai mare a inovațiilor revoluționare și disruptive, precum și succesul inițial al proiectului-pilot al CEI, Comisia a propus alocarea unor fonduri de 10 miliarde EUR pentru CEI în cadrul Orizont Europa, programul UE de finanțare a cercetării și inovării pentru perioada 2021-2027.

***

Structural Consulting Group - www.fonduri-structurale.ro are experiență în scrierea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, dobândită de-a lungul timpului în cadrul a numeroase proiecte de succes, coordonate atât din poziția de beneficiar, cât și din cea de consultant.

Pentru mai multe detalii despre cum vă putem sprijini în depunerea unei cereri pentru a obține finanțare cu rol „accelerator” destinată start-up-urilor și IMM-urilor în cadrul instrumentului creat de Comisia Europeană vă rugăm să ne scrieți la structuralcg@fonduri-structurale.ro sau să ne contactați la 0725072533, Raluca Prelucă - consultant senior Structural Consulting Group - www.fonduri-structurale.ro.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 2968