Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Două școli din zona rurală se modernizează cu fonduri europene

Administrația publică locală din comuna mureșeană Păsăreni, situată la mai puțin de 20 km de Târgu Mureș va implementa un proiect finanțat în cadrul Programului REGIO de modernizare a două școli din localitate.

Contractul de finanțare – prin care se vor folosi peste 4,1 milioane lei pentru reabilitarea infrastructurii educaționale la Școala Gimnazială ”Kiss Gergely” Păsăreni și la Școala Primară Gălățeni – a fost semnat la sediul ADR Centru, fiind pentru prima dată când comuna accesează fonduri europene. Proiectul se va finanța prin Axa Prioritară 10 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Obiectiv Specific 10.1 – ce prevede investiții în proiectele ce vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, apel dedicat învățământului ante preșcolar şi preșcolar.

Proiectul cu titlul „Modernizarea a două unităţi de învăţământ de pe raza comunei Păsăreni” are o valoare totală de 4.104.681,27 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 3.833.349,65 lei, 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 823.000 euro), la care se adagă și o contribuție în special pentru cheltuieli neeligibile a Primăriei, în valoare de 193.099,99 lei.

În cadrul proiectului lucrările de la școala din satul Păsăreni vor consta în extinderea clădirii cu un corp parter, modernizarea întregii construcții, prin lucrări de recompartimentare și finisaje, refacerea în întregime a acoperișului și termoizolarea anvelopei clădirii. Se vor reabilita complet instalația de alimentare cu apă și cea electrică, iar noile corpuri de iluminat vor fi cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață. În întreaga școală se va realiza o rețea de încălzire centralizată, dar vor fi montate și panouri solare pe acoperișul nou, în vederea asigurării apei calde menajare. Unitatea școlară va fi dotată cu mobilier specific, cu materiale didactice și cu echipamente IT și birotică. În exterior se va realiza un trotuar de gardă și a spațiilor de circulație, dar și spații verzi, cu obiecte urbane.

La Școala din Gălățeni, deși mai mică, se vor realiza același tipuri de investiții, dar adaptate comunității mai mici de elevi.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 534