Stadiul actual al absorbției de fonduri europene: 9,8 miliarde euro, echivalentul a 32% din alocarea UE aferentă PO
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a susținut vineri, 11 octombrie, declarații de presă, unde a fost prezentat bilanțul implementării fondurilor europene.
Pentru perioada de programare 2014-2020 România are alocate aproximativ 31 miliarde de euro Fonduri Structurale și de Investiții Europene (FESI), dintre care aproximativ 23 miliarde prin Politica de Coeziune.
Stadiul actual al absorbției (octombrie 2019) este de 9,8 miliarde euro echivalentul a 32% din alocarea UE aferentă Programelor Operaționale. La nivelul Uniunii rata medie de absorbție a banilor europeni este de 35%.
Bilanțul activității în timpul mandatului ministrului Roxana Mînzatu (iunie – septembrie 2019):
La nivelul POIM:
- 19 contracte de finanțare au fost semnate, în valoare de aproximativ 155 milioane euro;
- 2 proiecte majore aprobate de către Comisia Europeană: podul Brăila – Tulcea și proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj;
- a fost aprobată finanțarea liniei electrice aeriene de 140 km care preia, în condiții de siguranță, producția de energie verde din centralele noi eoliene din Dobrogea și Moldova în sistemul energetic național. Bugetul total al proiectului este de 56,77 milioane euro, din care 28,42 milioane euro contribuția UE;
- 3 proiecte de apă și apă uzată cu contracte semnate; valoare – 1,13 miliarde euro. Acestea vor fi trimise spre aprobare Comisiei Europene;
- 7 alte proiecte pregătite pentru a fi finanțate din POIM. Valoare – 1,2 miliarde euro.
- 2 proiecte pregătite „Dotarea cu echipamente de intervenție terestră, maritimă și aeriană” și „Construirea de centre de instruire, comandă și control”. Valoare – 600 milioane euro.
La nivelul POCU:
- 529 proiecte intrate în evaluare;
- 10 apeluri lansate în valoare de 400 milioane euro;
- 159 de contracte semnate în valoare de 361 milioane euro (din care 40 milioane euro contribuție din bugetul național).
La nivelul POC:
- 15 contracte semnate cu o valoare totală de 224, 33 milioane euro (din care 34,12 milioane euro contribuție din bugetul național)
La nivelul POAT:
- 13 contracte semnate cu o valoare totală de 8,80 milioane euro (din care 1,5 milioane euro contribuție din bugetul național)
Pentru perioada următoare de programare ministrul a prezentat subiectele deschise în negocierile cu Comisia Europeană: un program operațional MULTI FOND pentru sănătate, descentralizarea Programului Operațional Regional și crearea de ITI-uri inclusiv în zona montană.
Sursa: MFE