UE a aprobat acordarea de 30 milioane de euro pentru asistență macrofinanciară în Republica Moldova

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat joi plata de 30 de milioane de euro pentru asistență macrofinanciară acordată Republicii Moldova.

Aceasta este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară (MAE) către Moldova care a fost adoptat în septembrie 2017. Programul, în valoare de până la 100 de milioane de euro, este conceput pentru a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în timpul implementării unei agende largi și ambițioase de reformă structurală.

Pentru a se desfășura deconturile în cadrul programelor AMF, trebuie îndeplinite mai multe condiții:

  • precondițiile politice legate de respectarea mecanismelor democratice,
  • statul de drept și drepturile omului trebuie să fie îndeplinite,
  • măsurile de politică specifice trebuie să fie implementate cu succes.

Deplasările sunt, de asemenea, condiționate de un progres bun cu programul FMI.

Context

În iunie 2018, în urma evaluării conform căreia condițiile politice nu au fost îndeplinite, lansarea primei tranșe a programului a fost pusă în așteptare. Această evaluare s-a bazat, în special, pe decizia Curții Supreme de Justiție privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor la Chișinău. În urma schimbării guvernului din iunie 2019, autoritățile moldovene s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reformă structurală pentru a consolida independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă consideră acum că au fost îndeplinite condițiile prealabile politice pentru continuarea acordării primei tranșe a programului.

În prezent, Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, astfel cum sunt prevăzute în Memorandumul de înțelegere, pentru eliberarea primei plăți. Aceasta include măsuri luate pentru combaterea corupției și spălării banilor, pentru a favoriza o mai mare transparență în gestionarea finanțelor publice, pentru a moderniza administrația publică a țării, pentru a promova reformele în curs ale sectoarelor energetice și financiare și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri. FMI a finalizat recent și a patra și a cincea revizuire a programului său cu Moldova. Aceste decizii au deschis calea către reluarea plății ajutorului.

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape și să evalueze îndeplinirea angajamentelor de politică specifice și a precondițiilor politice înainte de a doua și a treia tranșă a acestui program MAE.

Decontul de 30 de milioane de euro va fi constituit din 10 milioane de euro în subvenții și 20 de milioane de euro în împrumuturi.

Sursa: Comisia Europeană