Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Alexandru Potor, secretar de stat MFE: Este nevoie în continuare de simplificare a implementării

Joi, 24 octombrie 2019, a avut loc evenimentul cu titlul „Investim fonduri europene în România”, organizat de Ministerul Fondurilor Europene, ce a avut ca scop promovarea rezultatelor proiectelor europene.

Evenimentul a fost deschis de către secretarul de stat MFE Alexandru Potor care a reamintit faptul că este în continuare nevoie de o simplificare a implementării și o creștere a capacității instituționale:

Lucrurile nu stau întotdeauna roz și admitem lucrul ăsta. Este nevoie în continuare de simplificare a implementării, este nevoie în continuare să facem o creștere a capacității instituționale a autorității publice care gestionează aceste fonduri și le pune la dispoziția potențialilor beneficiari, că vorbim de autorități de management, că vorbim de organisme intermediare sau agenții de plată, cu toții suntem responsabili să ne creștem capacitatea de a livra acest serviciu general către cetățenii României, serviciul general de a utiliza fondurile europene.”

Secretarul de stat a trecut în revistă și un scurt bilanț al absorbției de fonduri europene:

România are la dispoziție în actuala perioadă de programare 43 miliarde de euro, din care:

  • 31 miliarde euro dedicate fondurilor structurale și de investiții;
  • 12 miliarde euro dedicate plăților pentru agricultură.

România a absorbit în jur de 10 miliarde euro, mai exact 9,92 miliarde euro.

Rata efectivă de absorbție este de 32%, cea europeană fiind de 36%.

Pentru mai multe detalii privind situația României în actualul exercițiu financiar, click aici.

Prezent în cadrul evenimentului, Daniel Crunțeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a susținut ideea de simplificare precizând că „este într-adevăr posibilă. Să vedem în ce măsură putem noi să o și facem într-un termen cât mai scurt, astfel încât implementarea proiectelor cu fonduri europene să fie cât mai ușoară pentru beneficiarii români”.

În cadrul MADR, fondurile europene pot fi atrase prin două metode:

  • Plăți directe – care sunt făcute și implementate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură(APIA);
  • Dezvoltare rurală – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR).

Date oferite în cadrul conferinței

Conform oficialului MADR, din 8.13 miliarde euro, cât înseamnă alocarea în perioada 2014-2020 pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), până în momentul de față:

  • AFIR a autorizat plăți de peste 4,6 miliarde euro – absorbție de aproximativ 57%;
  • Plăți directe(în anul trecut financiar-care s-a încheiat pe 15 octombrie 2019), APIA a plătit peste 2,3 miliarde euro;
  • Din 844.000 fermieri, au primit până astăzi(ieri n.r), avans la plată peste 460.000, ceea ce reprezintă peste 58% absorbție.

Deoarece scopul evenimentul a fost promovarea rezultatelor proiectelor europene, o mare parte din acesta a fost dedicată prezentării unor proiecte de succes, alături de beneficiarii acestora.

În cadrul evenimentului de ieri, mai mulți beneficiari au prezentat proiecte de succes implementate cu fonduri europene:

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursă date proiecte și foto: MFE

Vizualizări: 357