PNDR: Pe 11 mai se redeschide submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor”! Finanțare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunțat relansarea submăsurii 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor – destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 și aferente culturilor de primăvară pentru anul 2020”, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.
Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fondurile disponibile pentru submăsura 17.1 sunt de 15.000.000 Euro.
Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite de submăsură sunt: arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
- să fie fermier activ
Solicitantul trebuie să fie „fermier activ” în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1.
- să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract
MADR a anunțat modificări în ceea ce privește atât fișa măsurii, cât şi condițiile de accesare, astfel:
- Acordarea unui sprijin de 70% pentru toți fermierii, independent de dimensiunea fermei;
- Revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă și deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de cultură sau specie.
Modificări ale ghidului:
- reducerea numărului de documente obligatorii în cadrul pachetului depus împreună cu cererea de finanțare (de la 7 documente la 4 documente),
- eliminarea obligativității de a prezenta extrasul din Registrul Agricol şi documente ștampilate, de a completa suprafețele asigurate pentru fiecare parcelă și calculul privind dimensiunea economică a exploatației, precum şi clarificarea posibilității de a prezenta documente aferente plăților prin POS.
Proiectele vor putea fi depuse în perioada 11 mai, începând cu ora 09:00 până pe 30 noiembrie 2020, ora 16:00, potrivit AFIR.
Depunerea Cererilor de finanțare se va face online pe www.afir.info.
Descarcă ghidul
În ceea ce privește sesiunea organizată anul trecut, din cele 1.077 cereri de finanțare eligibile, până la această dată au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aprox. 1,75 mil euro, fiind plătite 800 din acestea, diferența reprezentând cereri aflate în diferite stadii de contractare sau plată, conform MADR.
Sursa: MADR & AFIR