Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dreptul la replica la articolul “Marea pacaleala a finantarilor nerambursabile norvegiene”

În virtutea dreptului la replică, Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), în calitatea sa de Punct Naţional de Contact pentru Mecanismul Financiar SEE, precum şi pentru Programul de Cooperare Norvegian, face următoarele precizări la articolul publicat în Financiarul – Publicaţie economică a Regiunii Nord-Est din data de 21 mai 2008:

1. În articolul citat, informaţia despre ambele programe este prezentată într-o manieră incorectă şi tendenţioasă, nefăcându-se distincţie între cele două linii de finanţare. Lansarea oficială a celor două programe a avut loc, în data de 13 noiembrie 2007, la eveniment participând un număr de peste 350 de invitaţi din România (inclusiv din Regiunea Nord-Est), dar şi din Norvegia, printre care oficiali, reprezentanţi din rândul companiilor publice şi private, ai instituţiilor publice centrale şi locale, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai partenerilor de dialog social.

2. Pentru Programul de Cooperare Norvegian, lansarea cererii de proiecte a fost publicată într-o casetă specială a „Ziarului Financiar”, numărul 2.302 din data de 14 ianuarie 2008 precum şi prin intermediul a cel puţin două site-uri: http://www.norwaygrants.org şi http://www.fonduri-ue.ro. De asemenea, cererea de proiecte pentru Mecanismul Financiar SEE a fost lansată pe 25 martie 2008 şi are ca termen - limită de depunere data de 13 iunie 2008. Cu această ocazie, MEF a transmis în prealabil un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al MEF în data de 17 martie a.c, iar în momentul lansării efective a programului a revenit cu un nou comunicat de presă, care a fost preluat inclusiv de două dintre cele mai mari agenţii mass-media din ţară: Mediafax şi Rompres. De asemenea, pe site-ul dedicat al MEF - www.fonduri-ue.ro/eeagrants - au fost publicate la acea dată toate informaţiile relevante pentru potenţialii solicitanţi.

3. Aşadar, aceste informaţii erau şi sunt disponibile tuturor categoriilor de public, eliminându-se astfel orice discriminare din punctul de vedere al accesului la informaţii. Prima conferinţă de promovare a celor două programe la nivel regional a avut loc în data de 12 martie a.c şi nu cu şase luni în urmă, aşa cum este menţionat în articol. Imediat după data lansării, Punctul Naţional de Contact din cadrul MEF a adus la cunoştinţa tuturor Agenţiilor de Dezvoltare Regională această informaţie, în vederea diseminării ei în teritoriu.

4. Reamintim că procesul de evaluare a proiectelor primite în cadrul Mecanismului Financiar SEE va începe abia după încheierea depunerii de proiecte, programată pentru data de 13 iunie 2008. Mecanismul de evaluare presupune punctarea tuturor proiectelor depuse şi apoi, aprobarea lor în ordinea descrescătoare a punctajelor. 5. De asemenea, cerinţele Ghidului solicitantului pentru Mecanismul Financiar SEE nu menţionează obligativitatea de a avea un partener din statele donatoare, inclusiv Norvegia.

6. În ceea ce priveşte informaţia, conform căreia ”administratorul programului a scurtat data de depunere a aplicaţiilor”, dorim să vă comunicăm că sfârşitul lunii mai se referă la termenul - limită de depunere de aplicaţii numai pentru cele de tip „seed money” (proiecte pentru pregătirea unei aplicaţii). Prin cele patru conferinţe regionale de promovare a celor două programe de asistenţă nerambursabilă - MEF şi Ambasada Norvegiei au intenţionat să aducă informaţia cât mai aproape de potenţialii beneficiari.

Articolul Marea pacaleala a finantarilor nerambusabile norvegiene

Sursa: Ministerul Economiei şi Finanţelor

Vizualizări: 98