Lansarea ghidurilor pe POR 2.2 și Tech Nation ar putea fi realizată la începutul lunii iulie 2020
Astăzi, 29 mai, a avut loc webinarul „Fonduri europene pentru toți”, eveniment realizat sub forma unui set de întrebări și răspunsuri cu privire la banii alocați de către Comisia Europeană pentru România în contextul pandemiei de COVID-19, detalii privind unele apeluri, dar și informații cu privire la viitorul cadru financiar multianual 2021-2027.
Alocare substanțială pentru turism în exercițiul 2021-2027
Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat în cadrul conferinței faptul că „turismul beneficiază, în ceea ce privește investițiile, de o alocare substanțială față de perioadele de programare anterioare. Este unul dintre serviciile cu potențial mare în România și poate să ajute foarte multe comunități care depind de serviciile de turism”.
1,5 miliarde euro din REACT-UE
Ca urmare a lansării de către Comisie a instrumentului de redresare economică Next Generation EU, fondatorul fonduri-structurale.ro, Dragoș Jaliu, invitat în cadrul conferinței, i-a adresat ministrului întrebări privind ajungerea la un consens pentru distribuirea miliardului și jumătate alocat României sub forma de „fresh money” din inițiativa REACT-EU, parte a instrumentului de redresare.
Ministrul a anunțat astfel că suma aproximativă de 1,5 miliarde alocată României poate fi folosită pe trei direcții mari:
- Măsuri de ocupare activă a forței de muncă
- O componentă destinată IMM-urilor ca răspuns la criza de COVID-19, dar în domeniul investițiilor
- Zona de sănătate publică
Însă, potrivit ministrului, acestor bani nu li s-a stabilit destinația pentru că regulamentul nu a ajuns încă în forma în care să fie aprobată de Parlamentul European, fiind publicat, pentru moment, în consultare publică de către Comisie.
POR 2.2 & POCU Tech Nation – lansare în luna iulie 2020
Ministrul a anunțat că se plănuiește lansarea apelurilor POR 2.2. și Tech Nation „în jurul datei de 1 iulie”.
Apelul Repatriot – România te așteaptă
Referitor la apelul adresat comunității din diaspora, ministrul Boloș a anunțat faptul că se plănuiește lansarea sa sub formă de apel pilot și că „se lucrează la o formă de sprijin a celor care se află în șomaj, ca să îi putem ajuta fie prin așa-zisa nouă terminologie de reinventare profesională, fie ca să îi putem sprijini să își pornească o afacere sau să aibă o șansă pentru antreprenoriat de mici dimensiuni.”
Conferința a fost organizată de Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), în parteneriat cu Ministerul Fondurilor Europene România, AHK Romania, fonduri-structurale.ro și Trus HoReCa Services. Aceasta poate fi urmărită aici și aici.
Ana-Maria Radu,