Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Resurse europene pentru monitorizarea sistemului de transport public din Brașov

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a anunțat semnarea contractului pentru cererea de finanțare „Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public” în municipiul Brașov, fiind completat tabloul proiectelor pentru dezvoltarea mobilității urbane.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea atractivității transportului public din Brașov,  prin îmbunătățirea serviciilor de informare a călătorilor și extinderea sistemului de taxare automată la nivelul întregului municipiu, cu efect direct asupra diminuării emisiilor poluante cauzate de mijloacele de transport private. Prin creșterea atractivității sistemului de transport public se urmărește descurajarea utilizării autoturismelor personale pentru deplasările urbane și reducerea nivelului de congestionare a traficului, precum și gradele de poluare chimică și fonică generate de transportul privat. Proiectul cu titlul „Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public” este finanțat prin  Prioritatea de investiții 4.1 din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, ce vizează reducerea emisiilor de carbon.

Proiectul are o valoare totală de 16.066.631,64 lei, din care finanțarea nerambursabilă alocată este de 15.615.533,29 lei, respectiv peste 3,28 milioane euro, la care se adaugă contribuția municipalității, la cheltuielile eligibile și neeligibile. Termenul estimat de finalizare a proiectului este prevăzut la finalul lunii aprilie 2023, respectiv după încheierea tuturor celorlalte proiecte privind îmbunătățirea mobilității urbane în Brașov.

Prin investițiile derulate va crește numărul de stații de călători modernizate – de la cele 115 din prezent, la 165 – în urma instalării echipamentelor de e-ticketing, a celor pentru informarea călătorilor, precum și a celor de siguranță. Extinderea sistemului e-ticketing vizează toate vehiculele de transport public, inclusiv instalarea a 12 automate noi de vânzare titluri de călătorie. Extinderea sistemului actual de supraveghere video – pentru siguranța călătorilor – presupune dotarea unui număr de 120 autovehicule cu camere video de supraveghere și sistemele aferente de stocare a imaginilor, concomitent cu extinderea sistemului de supraveghere video în 50 de stații noi. În întregul oraș vor fi instalate panouri de informare dinamică în 50 de stații noi și alte 227 panouri de informare statică în toate celelalte stații. La acestea se vor adăuga 275 display-uri de informare moderne în vehiculele de transport public, concomitent cu implementarea unui sistem de numărare a călătorilor pe vehiculele selectate. Toate aceste elemente de hardware vor fi conexate prin implementarea unei aplicații software destinată cetățenilor, care va fi accesibilă de pe smartphone, cu funcționalități pentru: harta traseelor de transport public; grafice și orare transport; posibilități de planificare călătorie; notificare sosire în punctul de destinație; plată electronică integrată, inclusiv pentru abonamente; notificări privind întârzieri sau probleme în trafic.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 120