Ministerul Finanțelor Publice propune scutirea de la plata impozitului specific unor activităţi și pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020 pentru sectorul HORECA
Ministerul Finanțelor Publice a propus, printr-un proiect de orodonanță de urgență, scutirea de la plata impozitului specific unor activităţi datorat de operatorii economici care desfășoară activitate în domeniul HORECA pentru perioada rămasă până la sfârșitul anului 2020, având în vedere faptul că impozitul specific datorat este stabilit în funcție de indicatori cantitativi privind suprafața aferentă locației, numărul unităților de cazare, sezonalitate, rangul localității etc. și nu în funcție de veniturile realizate. Contribuabilii care datorează acest impozit vor recalcula impozitul datorat pentru anul 2020, în mod corespunzător, prin împărţirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice şi înmulţirea valorii rezultate cu numărul de zile obținut prin scăderea din numărul de 365 de zile calendaristice a numărului de zile rămase până la sfârsitul anului 2020 și a numărului de 90 de zile calendaristice prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2020, precum și perioada în care au întrerupt activitatea, total sau parţial, ca urmare a stării de urgenţă, după caz. Contribuabilii care au depus declarația fără aplicarea noii măsuri, au posibilitatea depunerii unei declarații rectificative, având în vedere faptul că primul termen de plată a impozitului specific aferent semestrului I este 25 octombrie 2020.
Pentru acordarea posibilității autorităților publice locale de a adopta hotărâri privind reducerea impozitului pe clădiri sau scutirii de la plata taxei pe clădiri, se propune:
- stabilirea termenului de 2 decembrie 2020 până la care autoritățile publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea impozitului anual pe clădiri cu până la 50% și a scutirii de la plata taxei lunare pe clădiri;
- stabilirea termenului de 21 decembrie 2020 până la care proprietarii clădirilor, respectiv concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, au obligația să depună la organul fiscal local o cerere de acordare a acestor facilități.
Totodată, actul normativ prevede suspendarea cu aproape trei luni a aplicării sancțiunii prevăzută de lege pentru nerespectarea obligației operatorilor economici de a asigura conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite distribuitorilor autorizați să dezvolte softul, să îl testeze, să obțină supliment de aviz tehnic la ICI București și respectiv să îl implementeze în aparatele de marcat.
Beneficiarii măsurii sunt operatorii economici din categoria marilor contribuabili, care au fost în imposibilitatea de a-și îndeplini obligația de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, până la data de 30 septembrie 2020, din motive neimputabile lor.
Avantajul măsurii propuse este reprezentat de evitarea afectării grave a activității economice a operatorilor economici din categoria marilor contribuabili și oferirea unui interval de timp rezonabil care permite participanților la procesul de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF să parcurgă toate etapele premergătoare, necesare realizării acestuia.
De asemenea, actul normativ amână până la 31 martie 2021 termenul pentru depunerea notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor fiscal, și până la 30 iunie 2021 termenul pentru depunerea cererii de restructurare prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice se primesc pe adresa publicinfo@mfinante.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea acestora (n.r 16 octombrie 2020).
Descarcă proiectul de act normativ
Sursa: MFP