Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul și Consiliul European au hotărât: Statele membre care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile UE

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord privind condiționarea acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Statele membre ale UE care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile UE, în temeiul unui acord provizoriu încheiat joi de negociatorii Parlamentului și ai Consiliului.

Aceste reglementări se vor aplica de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, precum libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.

Un concept mai larg al încălcărilor statului de drept

Deputații europeni au reușit să se asigure că noua lege nu se aplică numai atunci când fondurile UE sunt utilizate în mod abuziv direct, cum ar fi cazurile de corupție sau fraudă. Se va aplica și aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, precum libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.

Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, că frauda și evaziunea fiscală sunt considerate posibile încălcări, incluzând atât cazuri individuale, cât și probleme răspândite și recurente.

Mai mult, au reușit să asigure un articol specific care clarifică posibila întindere a încălcărilor prin enumerarea exemplelor de cazuri, cum ar fi amenințarea independenței sistemului judiciar, eșecul în corectarea deciziilor arbitrare / ilegale și limitarea căilor de atac.

Prevenirea

În mod crucial, deputații europeni au reușit să păstreze un puternic aspect preventiv al mecanismului: nu numai că poate fi declanșat atunci când se arată că o încălcare afectează în mod direct bugetul, dar și atunci când există un risc serios ca acesta să o facă, asigurându-se astfel că previne posibile situații în care fondurile UE ar putea finanța acțiuni care sunt în conflict cu valorile UE.

Protejarea beneficiarilor finali

Pentru a se asigura că beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studenții, fermierii sau ONG-urile - nu sunt pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor, deputații europeni au insistat că pot depune o plângere la Comisie prin intermediul unei platforme web, care îi va ajuta să se asigure că primesc sumele datorate. Comisia va avea, de asemenea, posibilitatea de a efectua o corecție financiară prin reducerea următoarei tranșe de sprijin UE către țara respectivă.

Funcționarea mecanismului

Deputații au reușit să scurteze timpul pe care îl vor avea instituțiile UE pentru adoptarea măsurilor împotriva unui stat membru, dacă se identifică riscurile de încălcare a statului de drept, la maximum 7-9 luni (în scădere de la 12-13 luni ca solicitată inițial de Consiliu).

După stabilirea existenței unei încălcări, Comisia va propune declanșarea mecanismului de condiționalitate împotriva unui guvern al UE. Consiliul va avea apoi o lună pentru a adopta măsurile propuse (sau trei luni în cazuri excepționale), cu majoritate calificată. Comisia își va folosi drepturile pentru a convoca Consiliul pentru a se asigura că termenul este respectat.

Compromisul agreat va trebui adoptat formal de către Parlament și miniștrii UE.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 156