Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Erasmus+: Până la 12 milioane posibili beneficiari ai programului în perioada 2021-2027

Președinția germană a Consiliului și echipa de negocieri a Parlamentului European au obținut un acord provizoriu vineri, 11 decembrie 2020, privind programul Erasmus + pentru perioada 2021-2027. Noul program va fi mult mai cuprinzător decât cel actual și se așteaptă să tripleze numărul de participanți, aducându-i până la 12 milioane de oameni. Acesta va acoperi nu numai învățământul superior, ci toate nivelurile și tipurile de educație și formare, care este reflectat de eticheta păstrată „Erasmus +”. Acesta va primi un buget substanțial de 24,57 miliarde EUR în prețuri curente plus 1,7 miliarde EUR în prețurile din 2018, ceea ce constituie o creștere semnificativă în comparație cu suma pentru programul actual. 83% din bugetul total va fi alocat activităților din domeniul educației și formării, 10,3% acțiunilor din domeniul tineretului și 1,9% activităților legate de sport.

Pentru cele trei domenii de acțiune - educație și formare, tineret și sport, principalele obiective specifice ale programului Erasmus + sunt următoarele:

  • promovarea mobilității de învățare a persoanelor și a grupurilor în domeniul educației și formării
  • promovarea mobilității de învățare non-formală și informală și participarea activă în rândul tinerilor în domeniul tineretului
  • promovarea mobilității de învățare a personalului sportiv

Programul vizează, de asemenea, realizarea cooperării, calității, incluziunii, creativității și inovării la nivelul organizațiilor și politicilor din domeniul educației și formării, tineretului și sportului. În plus, Erasmus + va sprijini predarea, învățarea, cercetarea și dezbaterile pe probleme de integrare europeană, inclusiv cu privire la viitoarele provocări și oportunități ale Uniunii prin așa-numitele „acțiuni Jean Monnet”.

Erasmus + 2021-2027 va fi mult mai inclusiv, oferind acces elevilor din învățământul superior sau general, educație sau formare profesională, educație pentru adulți, învățare non-formală, tineri și activități de participare activă. De asemenea, va facilita participarea organizațiilor la scară mică și a organizațiilor populare, precum și a persoanelor cu mai puține oportunități, inclusiv a persoanelor cu dizabilități și a migranților, precum și a cetățenilor UE care locuiesc în zone îndepărtate. Incluzivitatea programului este, de asemenea, consolidată de dispozițiile privind învățarea virtuală și măsuri precum sprijinul lingvistic, vizitele pregătitoare, formarea și cooperarea virtuală pentru persoanele care nu pot participa la mobilitatea învățării în domeniul educației și formării, tineretului și sportului.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 464