Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Uniunea Europeană poate începe să pună la dispoziție fonduri în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

Consiliul Uniunii Europene a primit notificări formale în legătură cu aprobarea deciziei privind resursele proprii din partea tuturor celor 27 de state membre, conform unui comunicat emis ieri, 1 iunie 2021.

Întrucât procesele naționale de ratificare s-au încheiat, Uniunea Europeană poate începe acum să pună la dispoziție fonduri în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Cu un pachet financiar în valoare de 672.5 miliarde euro, acest mecanism reprezintă elementul central al Next Generation EU, instrumentul UE pentru redresare economică în urma pandemiei de COVID-19.

După adoptarea deciziei privind resursele proprii la 14 decembrie 2020, Consiliul UE a finalizat, la 31 mai 2021, lista notificărilor formale primite. Pentru ca decizia să intre în vigoare, statele membre au trebuit să o aprobe în conformitate cu cerințele lor constituționale.

Decizia privind resursele proprii

Decizia privind resursele proprii împuternicește Comisia Europeană să împrumute, în numele UE, până la 750.000 de milioane euro, la prețurile din 2018, de pe piețele de capital. Aceasta prevede, de asemenea, majorarea cu 0,6 puncte procentuale a sumei maxime pe care Uniunea o poate solicita statelor membre pentru a-și acoperi obligațiile financiare.

Majorarea este temporară și se utilizează doar pentru a sprijini redresarea în urma consecințelor economice negative ale pandemiei de COVID-19. Aceasta va servi drept garanție și va permite obținerea unor condiții mai bune de împrumut de pe piață.

Etapele următoare

Încheierea procesului de ratificare permite UE să înceapă să împrumute fonduri de pe piețele de capital chiar din luna iunie 2021. O prefinanțare de 13% din suma totală alocată fiecărui stat membru va fi pusă la dispoziția guvernelor naționale după aprobarea planurilor lor de redresare și reziliență.

După ce guvernele naționale își prezintă planurile, Comisia Europeană trebuie să le evalueze în termen de două luni. Consiliul are apoi la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba fiecare plan prin intermediul unei decizii de punere în aplicare. Restul fondurilor vor fi plătite în funcție de îndeplinirea obiectivelor de etapă și a țintelor stabilite în planurile naționale de redresare și reziliență.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 340