Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia, în pericol de a fi acționată în justiție de Parlamentul European. Motivul: Lipsa măsurilor pentru aplicarea legislației ce leagă accesarea fondurilor UE de respectarea statului de drept

Printr-o rezoluție adoptată în sesiune plenară pe 10 iunie 2021, deputații au cerut Comisiei să ia poziție prompt față de încălcările grave ale statului de drept în unele state membre, încălcări ce periclitează distribuirea corectă, legală și imparțială a fondurilor UE.

Aceștia au spus că legislația care leagă acordarea fondurilor UE de respectul statului de drept de către țările UE a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar până acum Comisia nu a propus nicio măsură în acest sens și nici nu a finalizat încă ghidul de aplicare a acestor reguli.

Parlamentul va începe pregătirile pentru a acționa Comisia în justiție dacă aceasta nu aplică legislația. Comisia are două săptămâni pentru a-și îndeplini obligațiile, au adăugat deputații europeni.

Bugetul UE și statul de drept

Legislația adoptată la sfârșitul lui 2020 a condiționat accesarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. În cazul în care Comisia stabilește că o țară a comis o încălcare și interesele financiare ale UE sunt amenințate, aceasta poate propune ca plățile de la bugetul UE către acel stat membru să fie înghețate sau tăiate. Consiliul trebuie să ia decizia cu majoritate calificată. Regulile urmăresc și să protejeze interesele beneficiarilor finali - fermieri, studenți, afaceri mici sau ONG-uri - care nu ar trebui să sufere din cauza acțiunilor guvernelor.

Probleme legale

Parlamentul este dornic să vadă acest sistem în acțiune, având în vedere preocupările din ultimii ani cu privire la statul de drept și democrație în anumite state membre. Ungaria și Polonia au înaintat cereri la Curtea Europeană de Justiție prin care cer anularea regulamentului. În reuniunea din 10-11 decembrie 2020, liderii UE au căzut de acord să lase Comisiei sarcina pregătirii ghidului de implementare a regulilor, iar acest ghid ar trebui să se finalizeze după pronunțarea Curții de Justiție. Totuși, Parlamentul insistă că regulile sunt deja în vigoare, iar Comisia are datoria legală să apere interesele și valorile UE. 

Sursa: Parlamentul European

 

Vizualizări: 64