Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Înființarea de activități non-agricole în mediul rural: În patru zile de la deschiderea apelului, bugetul solicitat depășește fondurile disponibile cu peste 40 milioane de euro

Începând de vineri, 29 octombrie 2021, ora 09:00, a fost deschisă sesiunea de depunere a propunerilor de proiecte pe submăsura 6.2 – Sprijin pentru pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Bugetul total disponibil este de 50 de milioane de euro.

Deși termenul limită de depunere a proiectelor este 31 ianuarie 2022, ora 16:00, la momentul publicării acestei știri, numărul proiectelor depuse a ajuns la 1470, fiind solicitate fonduri în valoare de 93.160.000 de euro.

Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii se oprește înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse de la începutul sesiunii având un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la 150% din nivelul alocării sesiunii, cu excepția primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere, când depunerea proiectelor se realizează indiferent de nivelul plafonului.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată în spațiul rural (autorizați cu statut minim de PFA). Totodată, sunt eligibile micro-întreprinderile şi întreprinderile mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin, precum și micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up).

Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcție de tipul investiției. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepția activităților de producție, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: AFIR

Vizualizări: 4265