Oficialii români propun folosirea resurselor europene pentru susținerea mediului de afaceri român, afectat de conflictul ruso-ucrainean
Prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor Adrian Câciu au prezentat luni, respectiv marți, soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri, afectat în mod direct de fenomenul creșterii prețurilor, ca urmare a conflictului ruso-ucrainean.
Astfel, în cadrul unei declarații de presă de luni, 14 martie 2022, premierul Ciucă a declarat faptul că„ România va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare destinate economiei românești, pentru a putea interveni în ajutorul mediului de afaceri, al întreprinderilor românești. Acest pachet trebuie să facă față provocărilor ridicate pe piața europeană și să garanteze continuitate, stabilitate și predictibilitate, atât mediului de afaceri, cât și populației”.
Potrivit acestuia, în această săptămână, Executivul va adopta un pachet de măsuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale „Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie”.
Totodată, ministrul Câciu a solicitat în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare desfășurată marți, 15 martie 2022, la Bruxelles, „o mai mare flexibilitate în folosirea fondurilor existente din exercițiul financiar 2014-2020, restructurarea unor mecanisme de finanțare, cum este de exemplu SURE, dar și pentru găsirea unor noi modalități pentru finanțarea investițiilor în energie regenerabilă și în domeniul apărării”.
De asemenea, ministrul Finanțelor a mai solicitat și extinderea cadrului temporar pentru ajutoare de stat, în condițiile în care este necesar spațiu fiscal suplimentar pentru susținerea economiei și cetățenilor, în vederea gestionării creșterii prețurilor și a inflației.
Ana-Maria Radu,
Sursa: Guvernul României & Ministerul Finanțelor