Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de HG privind asistența BEI pentru nevoi specifice referitoare la implementarea programelor operaționale și nevoi orizontale

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat ieri, 15 martie 2022, spre consultare publică, proiectul de HG pentru aprobarea Memorandumului de înţelegere privind Sprijinul pentru Implementarea Proiectelor între Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la București la 24 februarie 2022.

Potrivit notei de fundamentare, asistenţa BEI va fi acordată pentru două domenii de intervenţii, după cum urmează:

  • Nevoi orizontale: sprijin pentru creșterea capacităţii administrative a autorităţilor de management, organismelor intermediare şi a altor beneficiari publici pentru identificarea, pregătirea şi implementarea proiectelor; sprijin pentru gestionarea procesului de închidere a Programelor Operaţionale finanțate în cadrul perioadei de programare 2014 – 2020; consultanţă pentru echipele de proiect şi departamentele implicate în pregătirea, gestionarea şi implementarea proiectelor; training; sprijin pentru identificarea aspectelor legate de guvernanţă, simplificarea şi eficientizarea cadrului legislativ şi de reglementare naţional aferent absorbţiei fondurilor UE; sprijin pentru îndeplinirea condiţiilor favorizante.
  • Nevoi specifice referitoare la implementarea programelor operaţionale: sprijin pentru monitorizare, evaluare, pregătire şi implementare; asigurarea unor experţi care să sprijine pregătirea şi implementarea proiectelor; sprijin metodologic pentru pregătirea ghidurilor necesare pentru pregătirea şi implementarea proiectelor.

Memorandumul de înţelegere cuprinde elementele generale ale colaborării dintre Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii în scopul sprijinirii proiectelor, pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare a României.

În orice moment înainte de încetarea acestui Memorandum, Guvernul României poate solicita Băncii Europene de Investiţii servicii în orice alt sector sau domeniu. Sub rezerva existenţei unei expertize corespunzătoare, Banca Europeană de Investiţii va depune toate eforturile pentru a răspunde în mod proactiv la solicitarea Guvernului României, identificând nevoile suplimentare de asistenţă. Astfel de servicii suplimentare vor fi stabilite de comun acord între Părţi.

Memorandumul intră în vigoare în momentul semnării acestuia de ambele părţi şi încetează la 31 decembrie 2029, oricare parte putând rezilia Memorandumul, înainte de împlinirea termenului, cu un preaviz de 3 luni, potrivit documentului.

Descarcă proiectul de HG

Proiectul de act normativ este în consultare publică pentru o perioada de 10 zile calendaristice de la data publicării acestuia, respectiv 15.03.2022.

Propunerile de modificare pot fi transmise la adresa acte.normative@mfe.gov.ro sau prin formularul pus la dispoziție de MIPE.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Documente
Proiect HG.zip
Vizualizări: 260