Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prefinanțare REACT-EU în valoare de 3,4 miliarde euro pentru statele membre care primesc refugiați din Ucraina. Procentul prefinanțării în România, de 45%

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia Europeană a propus ieri, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde euro a prefinanțării totale din REACT-EU.

Conform comunicatului,  după adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.

Un stimulent financiar pentru solidaritatea statelor membre cu Ucraina

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11% la 15% din tranșa REACT-EU pentru 2021. În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1% între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45%. Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde euro, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori.

Pentru a crea un tablou situațional care să estimeze presiunile cu care se confruntă statele membre din cauza numărului mare de sosiri, Comisia a calculat ponderea sosirilor în raport cu populația pe baza informațiilor din partea statelor membre obținute prin intermediul rețelei pentru gestionarea crizelor legate de migrație, al organizațiilor internaționale și al altor surse deschise fiabile.

Etapele următoare

Modificările propuse ale Regulamentului privind dispozițiile comune și ale Regulamentului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) trebuie adoptate de către Parlamentul European și Consiliu.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 223