Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Măsură propusă de Comisia Europeană: Până la 100.000 de euro pentru a sprijini fermierii și IMM-urile afectate de creșterile costurilor

Vineri, 20 mai 2022, Comisia Europeană a propus o măsură excepțională finanțată de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșterile semnificative ale costurilor. Astfel de creșteri ale prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrana animalelor, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, ceea ce duce la probleme de lichiditate și fluxuri de numerar pentru fermieri și micile întreprinderi rurale active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole.

Sprijinul va aborda perturbările pieței și va contribui la securitatea alimentară globală. Odată adoptată, măsura va permite statelor membre să decidă să utilizeze fondurile disponibile de până la 5% din bugetul lor FEADR pentru anii 2021-2022 pentru sprijinul direct pentru venituri pentru fermieri și IMM-uri active în procesare, comercializare sau dezvoltarea produselor agricole.

Acesta reprezintă un buget potențial de 1,4 miliarde euro în UE. Statele membre trebuie să vizeze acest sprijin către beneficiarii care sunt cei mai afectați de criza actuală și care sunt implicați în economia circulară, gestionarea nutrienților, utilizarea eficientă a resurselor sau metode de producție ecologice și ecologice.

Fermierii și IMM-urile ar putea primi până la 15.000 euro și 100.000 euro. Plățile ar trebui efectuate până la 15 octombrie 2023. Pentru a utiliza această posibilitate excepțională, statele membre vor trebui să prezinte o modificare a programelor lor de dezvoltare rurală prin introducerea acestei noi măsuri.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 1463