Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Internet în banda larga pentru toti europenii: Comisia lanseaza o dezbatere privind viitorul serviciului universal

Cum poate UE sa atinga obiectivul ca toti europenii – din nordul Finlandei ti pâna în sudul Italiei, de la vestul Irlandei la estul României – sa aiba acces la internet în banda larga? Aceasta este principala întrebare ridicata de un raport al Comisiei. În perioada 2003-2007, utilizarea serviciilor în banda larga în UE s-a triplat, ajungând pâna la 36% din gospodarii. Cu toate acestea, 7% din populatia UE înca nu este conectata la acest gen de servicii (30% în zonele rurale). La nivel comunitar exista diferente frapante: în Danemarca, Luxemburg ti Belgia acoperirea este de 100% din populatie, dar în România peste 60% din populatie (75% în zonele rurale) nu are acces la internet în banda larga. Chiar în tarile cu o economie puternica, cum ar fi Italia ti Germania, 18%, respectiv 12%, din populatia din zonele rurale nu este acoperita. Având în vedere ca serviciile în banda larga devin din ce în ce mai importante în viata de zi cu zi, instrumentele de politica precum gestionarea spectrului de frecvente radio ti serviciile mobile prin satelit ar trebui sa însoteasca o dezbatere larga pe marginea serviciului universal în telecomunicatii – o plasa de siguranta care sa garanteze un nivel minim de servicii, cum ar fi conectarea la o retea telefonica ti acces de baza la internet, rezolvând necesitati de baza pe care piata nu le satisface.

„Internetul de mare viteza reprezinta pataportul catre societatea informationala ti o conditie esentiala pentru dezvoltarea economica. Acesta este motivul pentru care politica actualei Comisii vizeaza ca pâna în 2010 toti europenii sa aiba acces la internet în banda larga”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicatii. „În ultimii patru ani s-au înregistrat multe realizari, iar noi instrumente, precum serviciile în banda larga prin satelit, se afla pe calea cea buna. De asemenea, constatam cu bucurie ca cele mai avansate 8 tari din UE depatesc cu mult performantele SUA în ceea ce privette utilizarea serviciilor în banda larga. Dar utilizarea necesita acces, iar acesta nu exista în unele parti ale UE. Trebuie sa ne unim toate eforturile pentru a ne asigura ca toti cetatenii se pot conecta în curând.”

Comisia a publicat astazi un raport din care reiese ca pietele concurentiale pentru servicii de internet în banda larga ofera cetatenilor UE un acces generalizat ti la preturi convenabile. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a se asigura faptul ca toti cetatenii dispun de servicii în banda larga. Pâna în prezent, UE a folosit urmatoarele 3 instrumente pentru a stimula serviciile în banda larga:

(1) Norme în domeniul telecomunicatiilor, vizând dezvoltarea concurentei ti a investitiilor. În ianuarie 2008, Europa detinea aproape 100 de milioane de linii în banda larga, cu un ritm de crettere de 20%, în 2007 fiind conectate 52 000 de noi linii în fiecare zi (IP/08/460). Saptamâna trecuta, Comisia a publicat orientari normative suplimentare privind asigurarea concurentei ti investitiilor în domeniul retelelor de fibra optica (IP/08/1370).

(2) De asemenea, în aceasta vara s-a instituit un nou sistem de încurajare a serviciilor mobile prin satelit, care pot oferi servicii în banda larga prin satelit în întreaga UE. Parlamentul European ti Consiliul au creat un „ghiteu unic” pentru autorizarea acestor servicii: în locul a 27 de proceduri, acum operatorii de servicii mobile prin satelit îti adreseaza solicitarile Comisiei (IP/08/1250).

(3) În noiembrie 2007, Comisia a înaintat propuneri de reforma privind gestionarea spectrului de frecvente radio în scopul eliberarii de resurse pentru noi servicii wireless (IP/07/1677), care au fost în mare parte aprobate de Parlamentul European la 24 septembrie (MEMO/08/581). În cazul în care ti Consiliul accepta aceasta noua forma de gestionare a spectrului, dividendul digital – spectrul de frecvente radio suplimentar devenit disponibil dupa trecerea de la televiziunea analogica la televiziunea digitala – poate fi folosit pentru noi servicii wireless în banda larga ti nu doar pentru noi canale TV.

Raportul prezentat de Comisie pune întrebarea daca aceste masuri sunt suficiente sau ar trebui avuta în vedere o noua obligatie suplimentara de serviciu universal.

De asemenea, raportul arata o crettere puternica a numarului de europeni care folosesc telefonia mobila. De la data începerii mandatului actualei Comisii, nivelul abonamentelor la telefonia mobila a crescut de la 85% la 112%. „Aceste cifre reprezinta un important vot de încredere acordat sanatatii sectorului european al comunicatiilor mobile de catre consumatorii din acest domeniu”, a declarat Comisarul UE Viviane Reding. „Acestea arata ca în prezent nu este nevoie sa se impuna obligatii de serviciu universal asupra operatorilor de servicii mobile - deti în ultima vreme cel putin unii dintre lobbyittii lor încearca sa ne convinga de contrariu.”

Raportul cu privire la viitorul serviciului universal poate fi consultat aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 90