Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport: Progresul implementării Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență în 24 de țări europene

Asociația Europeană a Consultanților în Inovare a lansat vineri, 13 ianuarie 2023, cea de-a treia actualizare a raportului „NextGenerationEU Guide, for the industry to better understand and seize its opportunities”.

Primele două ediții au fost lansate în 2021 și 2022.  

Raportul explică modul în care 24 de țări europene cheltuiesc aproape 326 de miliarde de euro sub formă de granturi în cadrul Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.  

Actualizarea actuală a raportului evidențiază contribuția maximă finală a granturilor pentru fiecare stat membru, calculată ținând cont de rezultatele efective în raport cu variația PIB-ului real 2020 și cu variația agregată a PIB-ului real pentru perioada 2020-2021. 

Majoritatea statelor membre au observat o scădere a contribuției lor financiare maxime la componenta de grant a planurilor de redresare, ca urmare a recalculărilor din iunie 2022 bazate pe datele reale de creștere a PIB-ului. Singurele țări care au înregistrat o creștere a alocărilor sunt Cehia, Germania, Spania, Italia, Austria și Portugalia.

Principalele actualizări și noutăți raportate în statele membre: 

  • Punerea în aplicare a Planurilor de Redresare și Reziliență este în plină desfășurare, au fost lansate cereri de propuneri, sunt în curs de evaluare proiecte și se semnează acorduri de grant în cadrul diferitelor componente.
  • Statele membre au început să lucreze la revizuirea planurilor, ca urmare a deciziei din 30 iunie 2022 privind alocarea finală a granturilor; unele dintre noile planuri sunt în consultare publică (de exemplu: fond suplimentar în Lituania pentru independența energetică, surse de energie regenerabilă și securitate cibernetică).
  • Raportul evidențiază, de asemenea, principalele apeluri de proiecte active în prezent în toate cele 24 de state membre (pentru digitalizare, inovare, economie circulară etc.).
  • Unele state membre (de exemplu, Finlanda) au angajat deja toate fondurile alocate în cadrul Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență.

Despre EAIC 

Asociația Europeană a Consultanților în Inovare (EAIC) reunește consultanți în inovare activi în domeniul proiectelor europene de cercetare și inovare. Grupul își propune să faciliteze schimbul și promovarea celor mai bune practici și a poveștilor de succes, precum și să susțină competențele profesionale și expertiza în cadrul proiectelor europene de cercetare, dezvoltare și inovare. În prezent, grupul reunește 56 de membri, activi în peste 28 de țări din întreaga Europă.

fonduri-structurale.ro este membru fondator al Asociației și a contribuit la realizarea acestui ghid. 

Despre acest ghid 

Ghidul Next Generation EU a fost creat de EAIC pentru a informa industria cu privire la modul în care măsurile de stimulare din cadrul excepțional Next Generation EU vor fi implementate în statele membre, precum și cu privire la sinergiile existente între acestea (priorități, instrumente și țări). 

Descarcă ghidul

Vizualizări: 538