Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lansarea STARHAUS: Redefinind industria de producție prin implementarea de sinergii inovatoare între modelele personalizate de producție și consum

Pe 13 decembrie 2023, la Norway House din Bruxelles, Belgia, a avut loc lansarea proiectului STARHAUS, ce are ca obiectiv să aducă o revoluție în industria de producție prin implementarea de sinergii inovatoare între modelele personalizate de producție și consum. Inovația propusă de STARHAUS este în deplin acord cu viziunea europeană pentru un viitor mai ecologic, mai incluziv și mai inteligent.

Sprijinit de programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Horizon Europe, STARHAUS este un proiect inovator care întruchipează esența noului Bauhaus european. Este un pas înainte în producția durabilă, tehnologică, accesibilă și rezistentă (STAR), concentrându-se pe abordări centrate pe om, constând în 6 pachete de lucru și acoperind o serie de progrese tehnologice. Întâlnirea de debut a avut loc la Bruxelles, pe 13 decembrie 2023, cu participarea membrilor consorțiului, alături de ofițerul de proiect. După un mesaj de bun venit adresat de ofițerul de proiect și o prezentare generală a coordonatorului SINTEF, fiecare lider de pachet de lucru și-a prezentat planul și a trasat următorii pași. Întâlnirea a continuat cu două workshop-uri, (I) Fundația Tehnologică - Hardware și Software - organizate de WIZ și CODY și (II) Colaborare Știință, Tehnologie și ARTE - organizate de partenerii INOVA și DBL.

Puncte cheie ale proiectului STARHAUS:

  • Soluții durabile: Prioritizând materialele și procesele ecologice, STARHAUS își propune să reducă semnificativ amprenta asupra mediului a activităților de producție.
  • Progrese tehnologice: Utilizarea tehnologiilor de ultimă oră pentru a spori eficiența, precizia și personalizarea proceselor de producție.
  • Design accesibil: ne asigurăm că produsele și serviciile noastre sunt incluzive, satisfacând o gamă largă de nevoi și preferințe, democratizând astfel producția de calitate.
  • Cadre rezistente: construirea de sisteme robuste capabile să facă față diferitelor provocări economice și de mediu, asigurând sustenabilitatea pe termen lung.

Obiectiv general: Facilitarea adoptării comunitare pe scară largă a bunurilor de larg consum, personalizate, durabile, cu mișcare rapidă, printr-o abordare centrată pe om pentru o producție descentralizată, localizată și urbană.

Obiective specifice: 

  • 1. Sprijinirea unei viziuni de producție descentralizată și implicarea comunităților în producție și consum durabil; 
  • 2. Promovarea modelelor de colaborare între experți în domeniu, oameni de știință, artiști și furnizori de tehnologie pentru a sprijini dezvoltarea de produse, procese și servicii inovatoare; 
  • 3. Stimularea regenerării spațiilor de producție pe baza abordării inovative promovată de conceptul NEB; 
  • 4. Promovarea unor metode de producție eficiente, durabile, simbiotice și aliniate nevoilor părților interesate prin adaptarea, reproiectarea și reutilizarea tehnologiilor existente (TRL5);
  • 5. Măsurarea impactul schimbării comportamentale asupra durabilității prin modele participative, incluzând consumatori, cercetători, furnizori de tehnologie și autorități publice; 
  • 6. Proiectarea, testarea și validarea conceptelor noi de produse personalizate centrate pe om, produse cu accent pe durabilitate și circularitate.

Proiectul se bazează pe un parteneriat puternic, care include experți de top din industrie, instituții academice și municipalități angajate să aducă la viață această viziune, să modeleze un viitor care să respecte planeta noastră și locuitorii săi.

Pentru mai multe informații, întrebări media sau interviuri, vă rugăm să contactați managerul de comunicare:

Raluca Antonie, Manager de comunicare 

Telefon: 0040-749-060690

Email: raluca.antonie@fspac.ro 

Despre Noul Bauhaus European: O inițiativă interdisciplinară a Uniunii Europene, Noul Bauhaus european îmbină estetica cu tehnologia, sustenabilitatea și incluziunea, urmărind să creeze un viitor mai bun.

Vizualizări: 78