Produsele lactate pentru elevi, pot fi finantate din fonduri comunitare

Fondurile necesare pentru distribuirea laptelui şi a anumitor produse lactate elevilor din instituţiile şcolare vor putea fi asigurate din surse de finanţare comunitare.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, 10 decembrie 2008, o hotărâre privind acordarea de ajutoare financiare pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 657/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare comunitare pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate elevilor din instituţiile şcolare.

Potrivit actului normativ, ale cărui prevederi se aplică începând cu anul şcolar 2008-2009, ajutorul financiar se acordă pentru distribuirea laptelui şi produselor lactate care îndeplinesc condiţiile comunitare privind igiena produselor alimentare.

Autoritatea naţională competentă pentru implementarea, controlul şi derularea măsurii de acordare de ajutoare financiare pentru furnizarea laptelui şi a anumitor produse lactate elevilor din instituţiile şcolare este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Pot solicita ajutor financiar instituţiile şcolare sau consiliile judeţene, primăriile sectoarelor municipiului Bucureşti, respectiv ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, după caz, care administrează activitatea grădiniţelor sau unităţilor şcolare acreditate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Pentru aprobarea ajutorului financiar, solicitanţii vor depune o cerere la centrele judeţene ale APIA, înainte de începerea cursurilor fiecărui an şcolar. Valoarea ajutorului financiar solicitat nu poate fi mai mare decât preţul de vânzare al produselor lactate plătit furnizorului, fără TVA.

APIA elaborează metodologia de aplicare a măsurii, ghidul solicitantului, formularistica de solicitare, înregistrare, centralizare, procedurile de acordare a ajutorului financiar pentru furnizarea laptelui şi a produselor lactate în instituţiile şcolare, derulat cu sprijin comunitar, precum şi cele de control în vederea aplicării acestei măsuri. De asemenea, APIA întocmeşte şi raportează direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale stadiul realizării acestei măsuri, numărul de beneficiari, producători, cantitatea de lapte şi produse lactate, pe sortimente, precum şi valoarea totală a sprijinului acordat.

Finanţarea sumelor aprobate de APIA, reprezentând ajutorul financiar pentru furnizarea laptelui şi a produselor lactate în instituţiile şcolare, se asigură prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Sursa: Guvernul Romaniei