Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost lansata forma finala a Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila lansata marti, 16 dec 2008, fixeaza orizonturile dezvoltarii Romaniei, avand ca repere anii 2013, 2020 si 2030. Aprobata de Guvernul Romaniei in data de 12 noiembrie 2008, Strategia Nationala este un proiect comun al Guvernului Romaniei, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in calitate de coordonator national, si al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.

"Este un document cu un continut clar si sever, dar cu o viziune optimista", a declarat ministrul Attila Korodi, subliniind: "Este un document foarte sincer, in spatele caruia sta o sinteza minutioasa. Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila trebuie sa devina un instrument utilizat de toti cei care iau decizii pentru Romania. Pentru mine, azi, se inchide o etapa in urma careia punem pe masa guvernelor viitoare un document strategic de referinta, iar de acum incolo vom incepe, si noi si Uniunea Europeana, urmarirea felului in care se va aplica. "

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila este primul document programatic oficial elaborat al Romaniei, de la dobandirea calitatii de membru al Uniunii Europene.

Consemnand decalajele considerabile pe care le mai are de recuperat Romania fata de Uniunea Europeana, strategia fixeaza atat o noua filozofie a dezvoltarii pentru Romania, cat si obiective concrete si realiste de dezvoltare care sa permita convergenta cu tarile UE. Aplicarea Strategiei creeaza conditiile ca Produsul Intern Brut pe locuitor (PIB/loc), exprimat in puterea de cumparare standard (PCS), sa depaseasca, in anul 2013, jumatate din media UE din acel moment, sa se apropie de 80% din media UE in anul 2020 si sa fie usor superior nivelului mediu european in anul 2030.

Provocarile speciale cuprinse in document sunt schimbarile climatice si energia curata, transportul durabil, productie si consumul durabile, conservarea si gestionarea resurselor naturale, sanatatea publica, incluziunea sociala, demografia si migratia, saracia globala si sfidarile dezvoltarii durabile. Dezvoltarea regionala si problematica comunitatii rurale, amenajarea teritoriului, capacitatea administrativa si calitatea serviciilor publice, dar si Politica Externa si de Securitate Comuna a UE, sunt cateva dintre problemele si preocuparile specifice situatiei din Romania.

In toamna anului 2009 este programat primul termen de raportare la Comisia Europeana a progreselor Romaniei in ce priveste Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, precum si punctul de vedere al Romaniei si contributia sa in cadrul procesului de revizuire a Strategiei pentru Dezvoltare Durabila a Uniunii Europene.
Documentul in forma sa finala si aprobata de guvern poate fi accesat la adresa http://www.mmediu.ro/dezvoltare_durabila/SNDD.pdf


Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 87