Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sprijin pentru creditele agricole de productie

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dan Motreanu, a semnat proiectul de Hotarare de Guvern prin care se aproba nivelul fondurilor publice pentru anul 2007, acordate in conformitate cu prevederile Legii creditului agricol pentru productie nr. 150/2003. Sprijinul va fi asigurat din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Proiectul de act normativ stabileste ca, pentru anul 2007, MAPDR va sprijini intr-un cuantum de 20% volumul creditelor acordate de catre bancile comerciale pentru activitatile de productie din sectorul vegetal si zootehnic. Acest cuantum este cu 10% mai mare decat nivelul mediu al fondurilor publice aprobate pentru anii 2005 si 2006 si este gandit sa compenseze in totalitate costurile bancare ale creditelor de productie contractate - dobanda si comisionul bancii.

„Prin aceasta forma de sprijin, dorim sa incurajam si sa sustinuem persoanele active din mediul rural, care vor sa-si dezvolte productia agricola pe principii de piata si sa contribuim in acest fel la formarea si consolidarea clasei de mijloc in mediul rural”, a declarat ministrul Dan Motreanu.

Totodata, ministrul Agriculturii a aratat ca unul din efectele implicite ale stimularii creditelor de productie va fi fiscalizarea activitatilor agricole. „Circa 30% din populatia activa a tarii lucreaza in agricultura. Cu toate acestea, contributia acestei ramuri la PIB este inca scazuta din cauza procentului mare de gospodarii care produc doar pentru consumul propriu si care nu „intra” in zona agriculturii fiscalizate. Prin stimularea creditelor de productie vom mari, implicit, si numarul activitatilor fiscalizate”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Legea creditului agricol pentru productie nr. 150/2003 instituie mecanismul economico-financiar de sustinere a activitatilor curente de productie prin acordarea de credite agricole in conditii avantajoase pentru producatori. Pana in prezent, aceasta forma de sprijin s-a bucurat de succes in randul producatorilor agricoli, volumul platilor ridicandu-se la 30,7 milioane lei in 2005 si la 34,5 milioane lei in 2006.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - 14.03.2007

Vizualizări: 79