Seful Dep. Afacerilor Externe: Vom primi acordul final pentru POS si POR in mai
Briefing sustinut de Adrian Ciocanea, seful Departamentului Afacerilor Externe, la finalul sedintei de Guvern
„Buna ziua. Vreau sa va prezint un proiect de ordonanta care a fost aprobat astazi de catre Guvern, al carui subiect este legat de unele masuri pe care Executivul le ia in scopul intaririi capacitatii administrative a Romaniei, in vederea indeplinirii obligatiilor ce-i revin in calitate de stat membru in UE.
Anul trecut a fost promovata Ordonanta nr. 1/2006, care avea in vedere imbunatatirea procesului de angajare, pe diferite posturi, a unui numar destul de mare de functionari publici, si nu numai. Motivatia a fost data de faptul ca, in perioada de pre-aderare, exista necesitatea de a completa schemele viitoarelor autoritati de management, respectiv ministere.
Avand in vedere faptul ca aceasta ordonanta a avut efectivitate doar in anul 2006, fiind prevazuta a fi valabila in termen de pre-aderare, Guvernul a considerat ca, in continuare, este necesar sa se intareasca eforturile pentru indeplinirea obligatilor ce provin din imbunatatirea capacitatii administrative.
Concret, ordonanta prevede scurtarea unor termene pentru procedurile de ocupare a posturilor din structurile responsabile cu integrarea Romaniei in UE si gestionarea fondurilor comunitare, respectiv autoritatile de management si alte institutii cu aceste responsabilitati. Se au in vedere masurile si o serie de posturi care sunt prevazute a se completa, a se ocupa in sistemul judiciar si legat de personalul din autoritatile si institutiile publice cu atributii in implementarea angajamentelor asumate in ceea ce priveste strategia nationala anticoruptie, planul national aferent si strategia de reforma in sistemul judiciar.
Ordonanta nu face altceva decat sa scurteze o serie de termene. Fac precizarea ca nu este vorba de o crestere de salarizare a acestui personal. Este vorba de reducerea de la 45 la 13 zile a termenului in care autoritatile si institutiile publice in organigrama carora se afla posturile respective trebuie sa solicite avizul Agentiei Nationale a Functionarilor publici, inainte de sustinerea concursului.
De asemenea, exista o obligatie care duce de la 5 zile la 24 de ore termenul in care Comisia de concurs selecteaza dosarele de concurs a candidatilor. Exista si prevederea ca dupa functiile publice care implica implementarea de angajamente si care necesita cunoasterea unei limbi straine de circulatie internationala, sa fie solicitat aceasta cerinta cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
Acestea sunt principale elemente. As vrea sa fac si un comentariu - de ce a fost necesara ordonanta, trecand peste faptul ca nu mai avem un act normativ care sa permita o viteza mai ridicata de angajare.
Programele operationale sectoriale si Programul national regional se afla in momentul de fata in circuitul legiferatelor generale de la Comisia Europeana.
Este foarte posibil ca in luna mai sa existe acordul final pe aceste programe, insemnand ca luna mai este luna in care vor incepe sa fie posibile depunerea de proiecte.
Depunerea de proiecte implica, in general, o cerere de finantare si un studiu de fezabilitate. Este clar ca avalansa de proiecte trebuie gestionata.
Ne asteptam la multe proiecte, in special pe Programul operational regional, unde exista o anumita experienta. Pentru a putea sa existe o buna gestionare a acestor proiecte, este nevoie de personalul de care va spuneam. Anul trecut se discuta de 8500 de posturi neocupate in structurile administratiei de stat responsabile cu absorbtia fondurilor. ªi va dau cateva exemple - cel mai important exemplu era cel de la Ministerul Agriculturii, unde era un necesar de cca. 6 mii de posturi din care aproape 4 mii pentru Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.
Pot sa va spun ca la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, in momentul de fata sunt angajati primii 3800. Celelalte posturi de care va spuneam, ca cifre generale, erau de la 150 la Ministerul Integrarii Europene, 200 la Ministerul Mediului, 200 la Ministerul Justitiei, 600 la Ministerul Finantelor. Asta era situatia necesarului anul trecut .
in momentul de fata exista intre 70 - 75 % angajari efectuate, insa mai este nevoie sa completam. Din acest motiv s-a emis aceasta ordonanta. Acestea ar fi informatiile principale cu privire la acest act normativ.
Reporter: O precizare, 70-75% din posturi ocupate din cele 8500 ?
Dl. Ciocanea: Da, cam acesta ar fi procentul.
Reporter: Cate posturi raman libere ?
Dl. Ciocanea: Este foarte greu de calculat, pentru ca va trebui sa mergeti la cca. 23 sau 24 de institutii publice. Exista niste alocari subsecvente, deci nu este foarte usor daca doriti informatiile complete. Daca va intereseaza exact cifrele, vi le putem da, insa nu le am la dispozitie in clipa asta pentru ca informatia era legata de ordonanta de astazi. Eu am dorit sa va dau informatii suplimentare ca sa avem un tablou mai larg, dar cifrele vi le pot da ulterior, daca doriti.
Reporter: ªi pentru cei interesati sa ocupe o astfel de functie, unde se pot adresa ?
Dl. Ciocanea: in Ordonanta este vorba de toate institutiile care gestioneaza fonduri comunitare si, de asemenea, Ministerul Justitiei sau structurile sale, Ministerul Public. Avand in vedere ca, in principiu, problemele operationale sectoriale sunt arondate unei autoritati de management, respectiv ministerele, inseamna ca acolo sunt posturile, inclusiv Ministerul Agriculturii pe partea de gestionare de fonduri cu privire la platile directe si Agentia de Dezvoltare Rurala. Cea mai utila modalitate de informare este internetul, pentru ca obligatia de a pune pe site este deja obligatie legala. Ca urmare, cred ca astea ar fi locurile cele mai bune de informare - autoritatile de management si site-ul ministerului respectiv. Va multumesc”.
Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 14.03.2007